21 Οκτωβρίου 2006

"τι σημαίνει δεξιά"

...επειδή ο λαός δεν ξεχνά για ορισμένους λόγους... ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ!

Νόμος του Αλ. Παπάγου ήταν τελικά η... καινοτομία του 42% στις δημοτικές
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 21/10/2006
Του Τάκη Κατσιμάρδου

Πρέπει να περιμένουμε την αυριανή μέρα για ένα τεκμηριωμένο απολογισμό του εκλογικού συστήματος, που επέβαλε η κυβέρνηση στις τωρινές δημοτικές-κοινοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Aσφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν, βεβαίως, μετά και τ αποτελέσματα της επαναληπτικής ψηφοφορίας. Προς το παρόν δεν ξέρουμε, λοιπόν, πώς ακριβώς τελικά και στο σύνολό του λειτούργησε το όριο του 42% για να γίνουν συγκρίσεις με το 2002, όταν ίσχυε το 50%.

Tο γνωστό είναι πως οι εκλογές ολοκληρώθηκαν στον πρώτο γύρο της περασμένης Kυριακής για 787 συμβούλια, ενώ επαναλαμβάνονται για 247. Eπιπλέον ότι από την πρώτη Kυριακή εκλέχτηκαν 43 νομάρχες, ενώ σε εφτά περιπτώσεις η εκλογή κρίνεται αύριο. Aπό την άποψη που ενδιαφέρει εδώ, το ορατό αποτέλεσμα είναι πως σε γενικές γραμμές το 42% έδωσε γαλάζιο χρώμα στον νομαρχιακό εκλογικό χάρτη.

Yπάρχει κι ένα ιστορικό προηγούμενο με ένα παρόμοιο σύστημα που εφαρμόστηκε στις δημοτικές -κοινοτικές εκλογές του 1954.

Η πρώτη φορά
Tότε είχε πρωτοεφαρμοστεί το μέτρο να εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Kυριακή, όποιος συγκεντρώνει το 40% των ψήφων. Eπί κυβέρνησης «Συναγερμού» του στρατάρχη Aλέξανδρου Παπάγου κι όχι το 1964 επί «Eνώσεως Kέντρου» του Γεωργίου Παπανδρέου, επιβλήθηκε το «πλαφόν» και είναι τόσο «νέα» αυτή η ιδέα για την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και τα κόμματα της μεταπολεμικής Δεξιάς στην Eλλάδα...

Nα υπενθυμίσουμε ότι ο προηγούμενος γραμματέας της K.E. της N.Δ. και σημερινός υπουργός Aμυνας Eυάγγελος Mεϊμαράκης, διεκδικώντας δημοκρατικές δάφνες για το μέτρο είχε ισχυριστεί ότι έχει παπανδρεϊκές ρίζες και μάλιστα στο 1964. O ίδιος άλλωστε, με την επίσημη κομματική του ιδιότητα, ήταν και ο πρώτος που ανέδειξε πέρσι το μέτρο, ανασύροντάς το από το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας (2003).

H συνέχεια είναι γνωστή: το υιοθέτησε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Eσωτερικών και το εμφανίσανε, νομοθετώντας εν χορώ οι κυβερνητικοί βουλευτές, ως μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή! Aλλά είναι καινοτομία... ηλικίας πάνω από μισό αιώνα, δοκιμασμένη και αποτυχημένη. Γι αυτό κι εγκαταλείφθηκε μετά τη μεταπολίτευση του 1974 κι έμεινε στ αζήτητα μέχρι σήμερα, που κρίθηκε ότι εξυπηρετεί τις κομματικές ανάγκες της Nέας Δημοκρατίας.

Καθυστερημένα
Oι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές στη χώρα έγιναν καθυστερημένα. Mόλις το 1951 και μάλιστα με επιστροφή στην εποχή του Oθωνα! Eγκαταλείφθηκε τότε η άμεση εκλογή του δημάρχου, όπως γινόταν μέχρι το 1934 (από τότε είχαν να προκηρυχτούν εκλογές) και επαναφέρθηκε η έμμεση. Tον δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου «περί εκλογής των δημοτικών και κοινοτικών αρχών» (N. 1454/1950), ψήφιζε ειδικό «δημαρχαιρεσιακό σώμα».

Σε αυτό συμμετείχαν οι άμεσα εκλεγμένοι σύμβουλοι και ίσος αριθμός αναπληρωτών τους.

Tο σύστημα εκείνο, στις συνθήκες του έξαλλου αντικομουνισμού, έφερε στη δημαρχία τον διαβόητο για τις φασιστικές αντιλήψεις του από την εποχή του μεσοπολέμου K. Kοτζιά.

O τελευταίος πέθανε, όμως, πριν συμπληρώσει χρόνο στο δημαρχιακό αξίωμα και τον διαδέχτηκε ο επίσης πρώην μεταξικός υπουργός K. Nικολόπουλος. Στο μεταξύ, από τις βουλευτικές εκλογές προέκυψε η κυβέρνηση Παπάγου. Kαθώς τελείωνε η τετραετής θητεία δημάρχων και κοινοταρχών, που είχαν εκλεγεί το 1951, έσπευσε να καταρτίσει νέο εκλογικό νόμο.

Υπολογισμοί
Eκανε, όμως, λάθος στους υπολογισμούς. Στην Aθήνα εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο ο Π. Kατσώτας, στον Πειραιά ο Δ. Σαπουνάκης, στον Bόλο ο Δ. Kαρτάλης, σε όλους σχεδόν τους δήμους της Aττικής νίκησαν οι υποστηριζόμενοι από την Kεντροαριστερά και την Aριστερά υποψήφιοι. Θριάμβευσαν τα «αντισυναγερμικά» που θέτανε «πολιτικό θέμα» στις δημοτικές εκλογές...

Tο 40% που εφαρμόστηκε το 1954, αντί να ενισχύσει την κυβέρνηση Παπάγου, τροφοδότησε το δημοκρατικό αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Aπομένει τώρα να εκτιμήσουμε επακριβώς από αύριο τα αποτελέσματα του 42%. Πέραν του γεγονότος ότι σε αρκετές περιπτώσεις αποτέλεσε το παραβάν πίσω από το οποίο κρύφτηκε η κυβέρνηση...

Τι έλεγε πριν από ένα χρόνο ο Βαγγ. Μεϊμαράκης

Πριν από ένα χρόνο (Σεπτέμβριος 2005) ο γραμματέας της K.E. της N.Δ., σε ειδική εκδήλωση για την Tοπική Aυτοδιοίκηση έλεγε για να υπερασπιστεί τη «μεγάλη τομή»: «O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι η πρόταση της N.Δ. μας γυρίζει πολύ πίσω και θυμίζει τα εκλογικά τερτίπια της EPE.

Kαταρχήν να σας πω ότι ξενίζει αυτός ο ισχυρισμός του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Aν ανατρέξει κανείς στην ιστορία αυτής της περιόδου, θα διαπιστώσει ότι οι δημοτικές εκλογές του 1964, που έγιναν επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου και Eνωσης Kέντρου, έγιναν με νόμο που ψηφίστηκε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Στις εκλογές αυτές καθιερώθηκε η εκλογή από τον πρώτο γύρο με 40% ή και με έμμεση εκλογή από το δημοτικό συμβούλιο και με πλαφόν 10%. Aρα ο κ. Παπανδρέου οφείλει απάντηση ή ανάκληση...» Tα ίδια επανέλαβε πολλές φορές. Δυστυχώς, τα μεν επιτελεία του ΠAΣOK δεν του απάντησαν, ευτυχώς δε ο αρχηγός του δεν ανακάλεσε. Διότι πρόκειται για κάτι πολύ χειρότερο από «τερτίπια» όχι της EPE του K. Kαραμανλή , αλλά του «Συναγερμού» του Aλ. Παπάγου.

Κώδικας
H συντηρητική παράταξη από τις αρχές του 1954, διαβλέποντας ότι δεν έχει εξασφαλισμένη δεύτερη τετραετία, είχε φροντίσει να καταρτίσει έναν πραξικοπηματικό νόμο για τις βουλευτικές εκλογές («αίσχος» χαρακτηρίστηκε) και να ψηφίσει νέο «κώδικα δήμων και κοινοτήτων».

Σύμφωνα με το άρθρο 61 εκείνου του νόμου (N.Δ.28882/ 1954 Περί κυρώσεως δημοτικού και κοινοτικού κώδικος), που είχε συνταχθεί με βάση σχετικό κείμενο του 1946, «επί εκλογής Δημάρχου και Δημοτικών Συμβουλίων νοείται επιτυχών συνδυασμός ο τυχών της πλειοψηφίας του αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων, αν αύτη δεν είναι μικροτέρα των τεσσαράκοντα εκατοστών του αριθμού τούτου».

Eκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα της εξασφαλίσει μια ευπρεπή κυβερνητική παρουσία στις δημοτικές εκλογές, ενόψει των πολιτικών διεργασιών που ωριμάζουν στην ελληνική κοινωνία.

Στις εκλογές της 21ης Nοεμβρίου (είχαν προγραμματιστεί αρχικώς για τον Oκτώβριο, αλλά αναβλήθηκαν, με το διαχρονικό επιχείρημα των εθνικών λόγων, δηλαδή το Kυπριακό) η αντιπολίτευση (ενιαία ή όχι) κερδίζει όλους τους μεγάλους δήμους της χώρας και συνολικά τους περισσότερους δήμους.

Στις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Nοεμβρίου η νίκη πάλι ανήκει στην αντιπολίτευση. Στη Θεσσαλονίκη εκλέγεται ο M. Πατρίκιος, στην Kαρδίτσα, τις Σέρρες, το Λαύριο, το Λουτράκι, την Kατερίνη, το Ληξούρι και πολλές άλλες πόλεις εκλέγονται «ανισυναγερμικοί»...

Δικαίωμα...
H κάθε κυβέρνηση, σύμφωνα, με το Σύνταγμα έχει το δικαίωμα -καλώς ή κακώς- να νομοθετεί για το εκλογικό σύστημα. Tόσο των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών όσο και των βουλευτικών. Aλλά ακόμη δεν έχει το δικαίωμα να... γράφει κατά βούληση την ιστορία, όπως οι κ. Eυάγγ. Mεϊμαράκης και Πρ. Παυλόπουλος. Mιλώντας ο πρώτος για μέτρο του Γ. Παπανδρέου το 1964 και ο δεύτερος για καινοτομία.


20 Οκτωβρίου 2006

Bird's eye view


Βλέπω: στην TV100, τον Ατσαλάκωτο (τέως, νυν και αεί) να "πιέζεται" από τον Οραήλογλου, να μετράει τις εργολαβίες στο μπεγλέρι (48 ή 55 είναι τελικά;), να ξεδιπλώνει αναπλάσεις επί αναπλάσεων σαν να είναι η πόλη ξυλόγλυπτο του Escher, να κατεβάζει το δάσος του Μπίρναμ -συγγνώμη, του Σέιχ Σου- στη θάλασσα...

Ακούω (αλλά δε βλέπω): στον ουρανό, τα πυροτεχνήματα που σιγοντάρουν τις υποσχέσεις του για δημοψηφίσματα (there is no spoon) και ξαναζεσταμένους στα μικροκύματα λαγούς με πετραχήλια.

Ιχνηλατώ: στον συλλογικό καμβά που έστρωσαν δυό ρώσοι πάνω στην υδρόγειο του Google, την ιστορία, την ομορφιά και την ασχήμια της πόλης που αγαπάω και με σκοτώνει.

Σιχάθηκα: το χαρτοπόλεμο, τις υποσχέσεις, τη θεωρία, τα αλλόκοτα μαθηματικά, την αλαζονεία, την αμάθεια, την ατιμωρησία, την ξύλινη γλώσσα, την αμετροέπεια, την ανευθυνότητα, την κοροϊδία των πολιτικών' την παραίτηση, την ημιμάθεια, την ευθυνοφοβία, την αμνησία των συμπολιτών μου. Την ανίκητη αναξιοκρατία, τον αυτισμό, την μωροφιλοδοξία και την ανυπαρξία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την τέλεια υπολογισμένη αδικία του εκλογικού συστήματος. Τη δική μου ανασφάλεια, αναποτελεσματικότητα κι αναποφασιστικότητα.

Υπόσχομαι: στο νέο δήμαρχο, όποιος κι αν είναι αυτός, έλεγχο του έργου του και αντιπολίτευση από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία της τετραετίας του (εγώ, σαν δημότης' αν κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι δημότες και η δημοτική αντιπολίτευση, τόσο το καλύτερο, αλλά δεν το περιμένω).

Σε βλέπω, Δήμαρχε. Δε σ' εμπιστεύομαι, δε σε γουστάρω, αλλά ξέρω που μένω/μένεις/μένουμε, τώρα. Είμαι παντού, και θα παρακολουθώ.
Και δεν θα είμαι ο μόνος.


I want to fly like an eagle
To the sea
Fly like an eagle
Let my spirit carry me
I want to fly like an eagle
Till I'm free
Oh, lord, through the revolution

Feed the babies
Who don't have enough to eat
Shoe the children
With no shoes on their feet
House the people
Livin in the street
Oh, oh, there's a solution[..]

In a sky full of people
Only some want to fly
Isn't that crazy?
-- Fly like an eagle, Steve Miller Band

19 Οκτωβρίου 2006

Προσωπικές Ιστορίες

Τελικά ορισμένες φορές η αποφασιστικότητα, η θέληση για αλλαγή και η τάση να γίνει κάποιος αδέκαστος κριτής πέφτει έρμαιο της επικίνδυνης άγνοιας των δημοσιογράφων. Μετά έρχονται τα δάκρυα, τα "συγγνώμη" και άντε να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα, αγαπητή μου υποψήφια δήμαρχε. Αλλά δε φταίς εσύ. Είπαμε. Εκδότες και δημοσιογράφοι, οι μεγάλες πληγές της ελληνικής κοινωνίας.

Δε γράφω περισσότερα γιατί δεν έχει νόημα να ασχοληθεί ο κόσμος με τα προσωπικά μου. Πάντως η ενασχόληση με τα κοινά φθείρει. Το λέω αυτό σαν συμβουλή - και στον Oneiro που θέλει να ασχοληθεί αλλά και σε όλους όσοι γράφετε σε αυτό το blog. Για περισσότερα, όταν θα τα πούμε στο Emigre. Όσοι θέλετε να σας σηκωθεί η τρίχα κάγκελο είστε καλεσμένοι.

Τώρα όντως έχω και εγώ δίλλημα για το τι θα ψηφίσω.

Ρε το Βασιλάκη...

... ο κος. Παπαγεωργόπουλος κατεβαίνει στους δρόμους να χαιρετίσει τον Πολίτη, τον ένα και μοναδικό που θα τον αναδείξει σε υπέρτατο Δήμαρχο όλων... Βασιλάκη (μου επιτρέπετε να σας αποκαλώ Βασιλάκη, ε? Μιας και είστε τόσο κοντά στον "Λαό") από το δικό μου το σπίτι δεν πέρασες να μου δώσεις το χέρι σε θερμή χειραψία. Να σου πω και δυο λογάκια για την πόλη και τι έχει πάει στραβά με τα χρυσαφικά, τις σημαίες, τα αγγελάκια και τα νταμάρια που στήνεις. Άλλη φορά Βασιλάκη να παίζεις με όλα τα παιδάκια όχι μόνο με αυτά που σου κρατάνε το κουβαδάκι, ναι ?

ΥΓ: Μιλάω και δημοσίως και δεν μπορώ να γράψω και καμια βαριά κουβέντα, να πάρει!

Εδώ οι καλές προβλέψεις!

"Σε ελεύθερη πτώση ο Ατσαλάκωτος"


Τόσο μου επιτρέπεται να πω! (Θα έχει ΠΟΛΥ ενδιαφέρον η νύχτα της Κυριακής)

"Και ο Ψωμιάδης σε πτώση…"


Εκεί που ΑΝΕΒΑΙΝΕ (μάλιστα: ανέβαινε!) μέχρι προχθές, τον παράσυρε η καταιγίδα! Μόνο που αυτός δεν έχει αντίπαλο! Για να δούμε τι θα δούμε!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ NEEDS HELP, a lot of help

Αναδημοσιέυω το παρακάτω σχόλιο του φίλου μου Θανάση σε σχετικό σημείωμά μου. Ο Θανάσης έχει αποδείξει ότι κατέχει διεισδυτική ματιά στα γεγονότα. Και μεταφέρει όσα σκέφτεται με περισσή μαεστρία στην "πένα" του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ NEEDS HELP, a lot of help
Καταθέτω τούτη την άποψη όχι για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά γιατί θεωρώ ότι ο διαδικτυακός χώρος του Θεόδωρου υπήρξε ανέκαθεν ένας χώρος που πάλεψε για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη, άσχετα αν διαφωνήσαμε σε πολλά θέματα κατά το παρελθόν.

Τα αποτελέσματα για τη νομαρχία απέδειξαν για μια ακόμη φορά τον υπερβολικό κομπλεξισμό των Θεσσαλονικέων απέναντι στο «κράτος των Αθηνών». Όχι ότι η κεντρική εξουσία δεν έχει τις ευθύνες της. Όμως το παραμύθι πρέπει κάποτε να τελειώσει. Τα παληκάρια του Βορρά δεν έχουν θέση σε μία περιοχή που ιστορικά έδωσε το αίμα της για ένα καλύτερο αύριο. Χρόνια τώρα η ανικανότητά μας βρίσκει καταφύγιο στις ευθύνες των κάτω. Λες και οι κάτω δεν υπήρξαν «δικοί μας». Τα τελευταία 50 χρόνια η υποτιθέμενη αθηνο-κεντρική εξουσία βρέθηκε και στα χέρια Βορειοελλαδιτών πρωθυπουργών. (βλ. Καραμανλής θείος και ανηψιός). Και τι έγινε; Ο πρώτος τσιμέντωσε με την αντιπαροχή το σύμπαν ολόκληρο. Ο δεύτερος έχει ακόμα μέλλον.

Ας ζήσουμε λοιπόν, όσοι αντέξουμε, με τον ψάλτη της Νομαρχίας που θα μας κυβερνά με το 48% της μειοψηφίας. Να’ ναι καλά το ΠΑΣΟΚ που δεν υπερασπίστηκε ποτέ την απλή αναλογική ως δημοκρατική νοοτροπία και βέβαια ο παμπόνηρος Προκόπης που βλέποντας τις κατραπακιές που έρχονταν, μας πήγε στο 42%.

Εκεί όμως που γεννιούνται πολλά ερωτηματικά είναι η αναμέτρηση του δεύτερου γύρου για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλης πληγώθηκε αλλά θα κερδίσει, θέλουμε δε θέλουμε, και ως συνήθως θα μας φέρει τη Βανδή το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Ας μη γελιόμαστε. Ο Βασίλης δεν θα ζητιανέψει ούτε θα συνδιαλλαγεί. Ξέρει ότι οι του ΛΑΟΣ και οι δεξιοί που ψήφισαν Μπουτάρη θα γυρίσουν στο μαντρί και θα τον χρίσουν και πάλι.

Η νυφούλα του Θερμαικού Χρύσα πανηγυρίζει ότι πήγε τον πρώην ατσαλάκωτο σε Β’ γύρο. Μέγα λάθος. Εάν δεν ήταν ο Μπουτάρης να παρασύρει πληθώρα ψηφοφόρων της ΝΔ μαζί του, δεύτερο γύρο δεν θα βλέπαμε ούτε με κυάλια. Τώρα βέβαια, από τη θέση του ανίσχυρου καλεί σε συστράτευση και σύμπνοια για να αλλάξουμε το δήμο. Μπα; 20 χρόνια στην κυβέρνηση κατεβάσατε αμέτρητους αντιλαϊκούς νόμους, δεν μιλήσατε με κανέναν, αρνηθήκατε το διάλογο, δείρατε συνταξιούχους και φοιτητές, αρνηθήκατε την αποκέντρωση και τη νέα ματιά στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον τσαμπουκά της πλειοψηφίας και τώρα που σφίξανε τα πράγματα το πάμε σε συστράτευση;

Ο Μπουτάρης τα κατάφερε απ’ολες τις πλευρές. Περίμενε το ΠΑΣΟΚ αλλά αυτό ήθελε τη Νυφούλα. Καλύτερα μεγάλε. Αν σε καπελώνανε σε έβλεπα στο 8 με 9%, βία βία. Τώρα βγήκε «νικητής», σίγουρα ρυθμιστής, αλλά φρόντισε να νίψει τας χείρας του δια του «ψήφος κατά συνείδηση». Έτσι είναι. Όταν το ιδεολογικό υπόβαθρο είναι λειψό και ο χώρος είναι πολύχρωμα ανεμομαζώματα , το «κατά συνείδηση» είναι η εύκολη λύση. Είναι σαν να λέμε. «ΠΑΣΟΚοι κάντε το χρέος σας προς τη Χρύσα, εσείς ΝεοΔημοκράτες εκλέξτε τον Βασίλη και οι υπόλοιποι περιμένετε με σε τέσσερα χρόνια». Η δήλωση, για να μην παρεξηγηθώ, δεν γίνεται εσκεμμένα. Απλώς εγκλωβίστηκε. Παίζω στοίχημα 4 προς 1 ότι ο κύριος θα είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν αυτό γυρίσει. Άλλωστε το έλεγε και ο Λένιν ότι «οι αστοί έχουν πάντα έρεισμα προς την εξουσία».

Για τον Αγάπιο, τι να πώ; Μάλλον θα κουράστηκε και ο ίδιος να εκπροσωπεί τη σημαία του ΚΚΕ στην πόλη μας. Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος φρόντισε όπως κάθε φορά να μας βγάλει από τα αδιέξοδα. Επί λέξη «συστήνει λευκό ή άκυρο σε υποψηφίους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ». Η λέξη «συστήνει» σώζει την παρτίδα γιατί ένα πιθανό «επιβάλει» δεν θα το άντεχε κανείς. Τίμια στάση και αξιοπρεπής. Οι παράμετροι όμως που τη γεννούν είναι για κλάμματα. Από τη μια ο υπερβολικός δογματισμός και το σύνδρομο του αλάθητου που τρώει τα σωθικά αλλά κυρίως τα παιδιά του πιο ιστορικού και τιμημένου κόμματος του τόπου. Από την άλλη, οι υποψήφιοι συνεργάτες. Με ποιον πράγματι να συζητήσεις; Για το ΠΑΣΟΚ τα είπαμε πριν. Τι μας έμεινε; Ο ΣΥΝ της αριστεράς και του Κολωνακίου. Θα τω πω ωμά. Με ανθρώπους που χρόνια πριν ψήφισαν την ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου στην ΕΕ ο διάλογος είναι δύσκολος έως και αδύνατος. Πικρό αλλά αληθινό.

Και τελικά «τι να κάνουμε;», για να ξαναθυμηθώ το ομώνυμο έργο του Λένιν;
Δεν θα πω όμως, σεβόμενος, όχι τόσο τη μυστική ψήφο, όσο το ότι δεν θα ήθελα ο
διαδυκτιακός χώρος του Θεόδωρου να κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να μαντρώσει ή να παρασύρει κόσμο.

Θανάσης


(ΥΓ) …και στο φινάλε, όταν κάποιος ρώτησε το μεγαλύτερο εκφραστή του ρεύματος του Πεσιμισμού, Σοπενχάουερ, «γιατί δεν αυτοκτονείς εσύ, από τη στιγμή που μας λες ότι είναι ο μόνος δρόμος για τη λύτρωση», ο Σοπενχάουερ απάντησε. «Στην ερώτηση προς έναν περαστικό ποιος είναι ο συντομότερος δρόμος για το νοσοκομείο να είσαι ευχαριστημένος με την απάντηση που θα σου δώσει. Μην έχεις την απαίτηση να σε συνοδεύσει κιόλας.

Spam Kings


Προς τέως δημοτικούς και νομαρχιακούς υποψήφιους,

Τι θα γίνει ρε παλουκάρια και κοπελούδες; Πότε σκέφτεστε να μαζέψετε τη χαρτούρα σας από τους δρόμους και τα διαφημιστικά πλαίσια; Για τους δύο "μονομάχους" της ερχόμενης Κυριακής το ψιλοκαταλαβαίνω (αν και νομίζω πως όλοι βαρεθήκαμε να βλέπουμε τις φάτσες και τις κενές υποσχέσεις τους), αλλά οι υπόλοιποι, πότε λέτε να στείλετε τις νεολαίες σας για να σας αποκαθηλώσουν από τα ικριώματα και να συμμαζέψουν την πόλη από τη σαβούρα σας; Ή μήπως μας την αφήνετε για να στολίσουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και τον Καρνάβαλο, και να τα κάνουμε προσανάμματα για τον οβελία;

Άντε από ένα κατσαβιδάκι και μιά σκούπα - φαράσι ο καθένας, να υπηρετήσετε το κοινό, όπως ονειρευτήκατε. Και, που' στε: στην ανακύκλωση το χαρτί, μαζί με τις υποσχέσεις σας. Προσέχετε για να (μην) έχουμε...

18 Οκτωβρίου 2006

Εκλογές - Πριν 25 χρόνια



Είσαι ο ήλιος που έχει γίνει επικίνδυνος
και κάθε μέρα καιει την επιδερμίδα μου
απ’ τους πολλούς πολιτικούς
κι εσύ είσαι ένας απ’ αυτούς
που ξεπουλάνε μ’ ευκολία την πατρίδα μας


tip: Στην εικόνα, το πρώτο σήμα του Πα.Σο.Κ. (για όσους δε το ξέρανε).

No Pasaran!



Οποιος θέλει και το εσωτερικό του υπέροχου εντύπου ας ρίξει ένα κομεντ. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε.

Περί Χρύσας



Πραγματικά δε καταλαβαίνω, από που πηγάζει αυτή η απαξίωση για τη Χρύσα Αράπογλου. Παρ' όλο που δεν είναι δημότης Θεσσαλονίκης είναι μέχρι το κόκκαλο εδώ και χρόνια ανεμειγμένη στα κοινά της πόλης. Να πούμε ποιοι δεν είναι; O Bob ο Σφουγγαράκης, ο Φύρερ, ο Στάλιν και ο κύριος 1%. Απομένουν τρεις υποψήφιοι. Ο Παπάς, ο Κρασάς και η Δημοσιογράφος. Όλοι καλώς ή κακώς ασχολούνται.

Ο Παπάς ήταν ψηλά - Υπ. Αθλητισμού - και κατέβηκε χαμηλα, αυτό μην το ξεχνάμε, θα ήμασταν αχάριστοι. Άλλωστε, γι' αυτό και ψηφίστηκε. Γιατί κάποιος άλλος πρώην δήμαρχος, έφυγε για τα ψηλά. Οι δεξιοί, ξέρετε - και πονάει. Αλλά οχτώ χρόνια είναι αρκετά. Δεν είναι δα και ο Ρούσβελτ.

Δεύτερον. Ο Κρασάς είχε ανέβει να δεί τον ήλιο στο όρος που λέγεται Ευρώπη. Αυτό επίσης μην το ξεχνάμε. Άλλο οτι τώρα το παίζουμε ανεξάρτητοι ανεμίζοντας ξεβαμμένες με χλωρίνη πράσινες σημαίες.

Οπότε τι πλήρως ειλικρινές και νέο απομένει; Να μου πείτε Εκδότες και Δημοσιογράφοι - Οι μεγάλες πληγές της Ελληνικής Κοινωνίας, να δώ έναν υποψήφιο που να κατεβαίνει με νταμπέλα "Κεντρώοι Θεσσαλονίκης" να μου κοπούν τα χέρια και τα πόδια αν δεν τον ψηφίσω. Να πέσω σε θάλασσα με βραστό φραπέ και να με δείρουν μέχρι θανάτου μπαόκια. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό, γιατί πυροβολείτε την κοπέλα;

17 Οκτωβρίου 2006

My man, I tell you,


-Μιλάμε δικέ μου, την έχει χάσει την μπάλα ο Βασιλάκης

-Πλακα με κάνεις ? Τώρα τον είδες με τα φτιασίδια του εσύ?

-Αφου ρε γκαρντάσι έλειπα 10 χρόνια, σε λέω, εκεί στην Αθηνεζία έκοψα και το "με", ανέβηκα τώρα και έφριξε το μάτι μου δικέ μου, σαν να έχει κάνει λιφτιν με μαρμαρόσκονη είναι σε λέω, τον βλέπεις να περπατά και βλέπεις τον ρομποκοπ.

-Ποια μαρμαρόσκονη με λες, να μαστε ευχαριστημένοι που δεν κατέβασε τον Φουστάνο για υποψήφιο ο Βασιλάκης, θα μας έφταχνε την πόλη με κόλπο οξυζενέ , να βαράει βυζοσκάμπιλα στην Αθηνεζία.

-Τι αμολάς ρε γκαρντάσι μέρα μεσημέρι και ακόμα δεν έχω τελειώσει το 4ο μπαμπατζιμ, ποιος αθηνέζος ασχολείται μαζί μας νομίζεις? Όλοι εδω πάνω έχετε δηλητηριαστεί από τον πολύ Φραπέ και ονειρεύεστε ονειρώξεις με τους Αθηνέζους να σας κυνηγούν και να σας καταστρέχουν σε συνομωσίες στυλ CIA και δεν συμμαζεύεται. Ούτε οι παλαιστίνιοι με τους Ισραηλίνους δεν κάνουν έτσι, που τρώνε και ξύλο.

-Δεν τα λέω εγώ φιλαράκι, ο Πανίκας ο Σουγιάς τα λέει. Μέχρι και τις πλυμμήρες οι Αθηνέζοι τις στείλαν γιατί πλημμήρησε το φράγμα τους και δεν είχαν που να στείλουν το νερό , το άκουσα στον ΣΠΟΡ ΦΜ 502 στα 4 , βγήκε ο Πανίκας ο Μπαοκτσής ο Στριγκάτος και το είπε, έχει και υπογραφές από την ΕΜΥ μας σφύριξε που το δείχνουν , σε λέω.

- Καλά ρε γκαρντάσι, εσείς μπαίνετε μόνοι σας στο Γκέτο , ανεβάζετε φράχτες, κλειδαμπαρώνετε τις πύλες, ανεμίζετε φανέλες του Μπάοκ, και αφήνετε τα ντόπερμαν του Βασιλάκη και του Πανίκα απέξω , να προσέχουν μην έρθουν οι Αθηνέζοι και σας φάνε!! Την έχετε χαράξει την πόλη Ρε , με τσαμπουκάδες την έχετε αφήσει, 5 Γκέτο μέσα στο Γκέτο, και το κακό έμαθες ποιο είναι ? Δεν αφήνετε και αυτους τους φουκαράδες τους ξένους να ψηφίσουν να βγάλουν κανα Αφρικάνο Δήμαρχο να στρώσετε μάγουλα και επιδερμίδα. Άμα ξαναβγεί την άλλη Κυριακή ο Βασιλάκης θα το παίζετε πάλι Μακεδόνες έξω από την Βαβυλώνα. Μας Τελείωσε ρε ο Αλέξανδρος , την έκανε με τα όργια μέρα νύχτα και αμα θες να ξέρεις γκαρντάσι , Φραπέ δεν έπινε, Στριγκ φορούσε κανα δυο μαζί και τραβούσε και κανα καρσιλαμά να ταλαντεύει τα καπούλια του!

-ΜΜαλλακίες ΛΛεΣ! Σε πληρώνουν οι Αθηνέζοι να τα λες ! Εμένα μου το πε ενα φιλαράκι στην Θύρα 4, ο Τάφος του Μεγαλεξανδρου είναι εδώ απέξω, κάτω από μια γέφυρα της περιφεριακής! Εδώ είμαστε Βυζαντινοί ρε!Πολιτισμός Ρε!

- Ασε ρε μεγάλε, που θα πάρετε και την Πόλη πίσω έτσι όπως πάτε. Κοίτα, μην το πάρεις στραβά αυτό που θα σου πω, αλλά παίζει να νομίζει ο Βασιλάκης ότι είναι ο μαρμαρωμένος Βασιλιάς, με τόσο μάρμαρο που έχει ρίξει στη Σαλόνικα, κενοτάφιο την έχει κάνει. Όσο για την άλλη Κυριακη, συμμαζευτείτε λίγο και κοιτάξτε να ψηφίσετε κάτι άλλο, τι άλλο δηλαδή, μόνο ένα σας έχει μείνει έτσι που τα κάνατε με τον Μπουτάρη, πάλι σε κόμμα μπλεχτήκατε γκαρντάση, Σας έπαιξαν μούφα τρελή, και τη χάψατε!

ΟΜΗΡΟΙ του Δημάρχου της Μειοψηφίας!


Ο Γ.Γ. του Δήμου Θεσσαλονίκης, αξιότιμος κ. Λεμούσιας έδωσε εντολή να μην ανακοινωσει ο Δήμος τους σταυρούς υποψηφίων για να μην εφησυχάσουν οι 9 υποψήφιοι του Παπαγεωργόπουλου που εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή και δεν κάνουν προεκλογικό αγώνα!

Ολη η πόλη είναι όμηρος των επιδιώξεων του Δημάρχου της Μειοψηφίας!

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!

Περιμένουμε την απόφαση του Πρωτοδικείου ως το τέλος της εβδομάδας!

Chinese Thessaloniki



-------------------------------------------------------------------------------------
"Συγχρόνως", συνέχισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, "είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία αυτά που οφείλει στην πόλη μας και αυτό θα το πετύχουμε εάν αγωνιστούμε όλοι μαζί για αυτόν τον σκοπό".

"Ηρθε η ώρα της προετοιμασίας και της εργασίας. Για να κάνουμε πράξη το όνειρο, το όραμα όλων των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Για μια πόλη με προσωπικότητα, μια πόλη ζεστή, μια πόλη λειτουργική και αναπτυσσόμενη που να τρέφει συγχρόνως έναν απέραντο σεβασμό προς τη φύση. Πόλη της δουλειάς, της χαράς και της σύνεσης. Πόλη του πνεύματος και της τέχνης. Πόλη των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Πόλη του αθλητισμού, πόλη της νεολαίας, αλλά και της τρίτης ηλικίας. Πόλη αφιερωμένη στη μνήμη του Μ. Αλεξάνδρου. Πόλη του Κυρίλλου, του Μεθοδίου και του Αγίου Δημητρίου. Πρωτεύουσα της Μακεδονίας, του ελληνικού βορρά, πόλη πρωταθλήτρια στη μάχη του ανθρώπου για καλύτερη ζωή" επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

--------------------------------------------------------------------------------------


Φαίνεται πως τα πετύχαμε όλα αυτά μιας και οι παραπάνω δηλώσεις είναι από την ανάληψη καθηκόντων του κου.Παπαγεωργόπουλου το 1998


Αυτό που σίγουρα συμβαίνει είναι η όψη της θεσσαλονίκης να μοίαζει τόσο ξένη όσο μιας πόλης στην Κίνα. Μακάρι λοιπόν να είχαμε και κινέζο δήμαρχο. Θα ήταν δυνατόν τότε να εξηγήσουμε τις δηλώσεις του κου Παπαγεωργόπουλου το 1998. Ακόμη και τότε μιλούσε Κινέζικα ..

(και μην βγει κανένας και μου την πει, οι Κινέζοι είναι συμπαθέστατοι άνθρωποι. Δυστυχώς δεν κατεβαίνουν στις εκλογές)

Error: Abort? Retry? Failure?

Και τώρα το μεγάλο δίλημμα. Η το μεγάλο δόλωμα.

Και ένα σενάριο:

1. Η αράπογλου παίρνει το δήμο. Παντού βγαίνουν στα κανάλια και διαλαλούν τη νίκη του πασοκ. Σε κάθε στραβή που θα γίνεται θα επαναλαμβάνεται η φράση «παραλάβαμε χαος». Στα 4 χρόνια που θα παραμείνει στο δημαρχείο οι παπ συσπειρώνονται και παίρνουν τον δήμο ξανά.

2. Ο μαρμαράκιας παίρνει τον δήμο. Βγαίνει στο ιδιωτικό του κανάλι και λέει τα δικά του. Αλλά την έχει ακούσει ήδη και προσέχει. Ο μπουτάρης συσπειρώνεται περισσότερο, κάνει 4 χρόνια σωστές κινήσεις και παίρνει τον δήμο πανηγυρικά αυτή τη φορά.

3. Τον δήμο δεν τον παίρνει κανείς. Η πόλη κηρύσσεται ακυβέρνητη. Την αγοράζει ο Χάκινεν και ο Μοντόγια φιφτυ φιφτυ και την μετατρέπουν στην πρώτη πίστα F1 τζετ σκι στον κόσμο.

16 Οκτωβρίου 2006

Welcome To The Pleasure Dome

Καλά τώρα. Το μήνυμα ο καθείς το πήρε όπως του άρεσε. Ο Ατσαλακωτος το πήρε ως δυσφορία των πολιτών και ουσιαστικά μας είπε ότι οι ψηφοφόροι του ήξεραν ότι θα πάει β γύρο (νομίζω είδα μερικούς εχθές που μασούσαν δάφνες έξω από τα εκλογικά). Καλά ρε δήμαρχε που τους αξίζεις σε ποιόν πλανήτη ζείς? Hello? Anybody home? Μετά ακολούθησε η μεγαλειώδης ερμηνεία της Χρύσας μας. Η οποία ήταν και η ΜΟΝΑΔΙΚΗ που απουσίαζε από το εκλογικό της κέντρο τιμώντας έτσι με αυτό τον περίεργο επικοινωνιακό τρόπο τους ψηφοφόρους της. Τι? Πήγε να ψηφίσει στην Καλαμαριά? Μα πόση ώρα ψήφιζε? Ανιγουέιζ η ερμηνεία της Χρύσας μας ήταν ότι «έτυχε» να ηγείται των προοδευτικών δυνάμεων της πόλης και λίγο η πολύ συγκάλεσε σε συσπείρωση για να την ψηφίσουν οι υπόλοιποι των άλλων συνδυασμών. Κλαιν Μάιν. Ο πιο τίμιος από όλους είναι ο Μπουτάρης ο οποίος στη δήλωσή του, ούτε γραμμή δίνει ούτε καμπύλη.

Στη βόλτα που κάναμε εχθές με τον γνωστό άγνωστο στα εκλογικά κέντρα των Αράπογλου, Κουράκη, Πλωμαρίτη και Μπουτάρη (ΔΕΝ αντέχαμε να πάμε στην Ατσαλακωτιάδα με τίποτα) διαπίστωσα τα εξής αστρικά φαινόμενα.

Στη χρύσα μας η αεράτη ντιζαινέ καμπάνια αντικαταστάθηκε με μια ξυνίλα που ήταν στο εκλογικό κέντρο διάχυτη και σχεδόν συμπαγής.

Στον Κουράκη τα πράγματα ήταν κάπως μίζερα με μικρή τηλεόραση, μπαρ που δεν μας ΚΕΡΑΣΕ με το που μπήκαμε και το κυριώτερον: δεν είδα ούτε μια ωραία γκόμενα όπως εκείνη που πετύχαμε στο μύλο και μου κόπηκε η ανάσα.

Στου Πλωμαρίτη όπως είδα έπαιζε αρκετός παλαιοκομμουνισμός με μερικές ανάλαφρες πινελιές γούντστοκ ενώ κάπου πήρε το μάτι μου κι ένα τηλεβόα νομίζω.

Στου Μπουτάρη τα βάιμπς ήταν ελαφρώς καλύτερα, πιο αισιόδοξα, πιο ευγενικά και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ είδα κάποιους να γελάνε άσε που είδα και τον δάσκαλο «τακ ατακ» πολύζο και τον οδοντίατρο μου (παλιά αεκα αλλά κάνει θεραπεία).

Κατά τα άλλα στην παραλία που πετάχτηκα για λίγο ο πυρετός του γκάου-γκαου είχε συνεπάρει τα γνωστά παιδιά με το τζελ περισσότερο της κόμης (κάποτε πρέπει να κάνω ένα αφιέρωμα για το πώς τα τζελ με ακαταλόγιστη χρήση εισχωρούν ΚΑΙ στον εγκέφαλο συμπληρώνοντας έτσι το τρίφωνο Φειμ Στορυ/Σερβάιβορ/Βόδιαφον) οι οποίοι ήταν τελείως αλλού για αλλού ή αν προτιμάς με λένε Μαρία Φελλού κι έχω δύο βυζιά. Σημαδεύω μία από μακριά και εφορμώ με μπαράζ ερωτήσεων έτοιμο αλλά δυστυχώς η κοπέλα απάντησε μόνο σε μία γιατί μετά μπερδεύτηκε.

- Καλησπέρα
- Σπίτι σου η σπίτι μου;
- …
- Ξέρεις ότι σήμερα έχουμε εκλογές;
- A ναι; Σε ποιο κανάλι τις παίζει;


απλή αναλογική

Ας πάρουμε μια ανάσα!


Καφέ να ξυπνήσουμε…

Και μετά περίσκεψη…

Πρώτα από τα καλά:

Α. Μετά από χρόνια αλλάζει η πλειοψηφία στη Θεσσαλονίκη

Β. Η Ελλάδα δεν ακολουθεί το ρεύμα της Ευρώπης προς την ακροδεξιά

Γ. Εξω από το μαντρί ΔΕΝ σε τρώει ο λύκος

Δ. Μία τουλάχιστον σφαλιάρα ήτο δυνατή!

Υστερα τα αρνητικά…

Α. …

(Είναι πολλά! Θα επανέλθω!)

Τέλος, τα της επόμενης Κυριακής!

(Ο καφές –δεν πίνω φραπέ- δεν ήλθε ακόμη!)

I have a Dream...

να μην πάει κανείς να ψηφίσει την επόμενη κυριακή...

μήπως και αποφασίσουν να καταλάβουν ότι θέλουμε καινούργια πόλη, όχι νέο δήμαρχο. Στα ********* (1)μας οι φωτογραφίσεις τους, τα φυλλάδια που συντάσσονται μόνο με το Θα, οι μελλοντολογικές προβλέψεις τύπου χαρτορίχτρα στην υποθαλάσσια, το Μετρό , το νέο αεροδρόμιο, ο η/υ των 100 δολλαρίων, το ματζέντα στις διαφημίσεις τους και το photoshop πάνω από τις ρυτίδες. Μόνο ένας μαυρογυαλούρος μας σώζει. Τουλάχιστον είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί.


(1) παλιά παπούτσια για όσους δεν το κατάλαβαν

Η σούμα

Νομαρχιακές: (επί του 99,87% @ 16/10/06 10:44)



Δημοτικές: (επί του 100,00% @ 16/10/06 10:35)

frappelections:: To Be Continued

ανακοίνωση από τους ιδρυτές: (ο Ονειρος μάλλον κοιμάται, θα πρέπει να ξενύxτησε με την καταμέτρηση)

Το Frappelections θα συνεχίσει τη θητεία του όπως φαίνεται για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα :)// Σε μερική σύσκεψη του επιτελείου (mave, oneiros, argos, drk-angel) χθες το απόγευμα η πρόταση πυο φαίνεται να υπερισχύει είναι να παραμείνει online και μετά τις εκλογές ώστε να ενεργοποιείται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Τουλάχιστον έτσι θα έχουμε και περισσότερο χρόνο για... προπαγάνδα.

Ακούμε γνώμες παρόλαυτά . let the Flame War begin.

Ahem...

Δεν βρίσκω πως αλλιώς να το πω, θα το πω μ' ένα comic:

(Comic strip του Τάσου Ζαφειριάδη, από το πρόσφατο, 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Comics Θεσσαλονίκης)

Tero

15 Οκτωβρίου 2006

απλά μαθηματικά

26+16+4,5+8,5=55
44+8=52
55>52
η Θεσσαλονίκη δεξιά; Παράλογο;!
υ.γ. όσο για τα ποσοστά Πανίκα, τι να πω...Με ξεπερνάει! Μήπως να το ψάξει ο Χαρδαβέλλας που τριβελίζεται με τα ανεξήγητα φαινόμενα;

τελικά κάποιος γέλασε...

Μετά τα ποσοστά του Τσίπρα στις φετινές δημοτικές προβλέπω να έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ Καϊλή και Ράπτη στις επόμενες...

όπως και να 'χει θα γελάσουμε απόψε...

Στο εκλογικό κέντρο που ψήφισα είχε 3 (ναι, τρεις!) κάλπες εταιριών που διενεργούσαν exit poll. Για την κάλπη της VPRC ήταν υπεύθυνες δυο χαζογκομενίτσες γύρω στα 20 που μιλούσαν συνέχεια στο κινητό. Για την κάλπη της MRB ένας μπούλης που κόζαρε τις γκομενίτσες και του ζήτησα εγώ η ίδια να συμμετέχω στη δημοσκόπηση γιατί αλλιώς... Μάλιστα με κοίταξε και με ένα ύφος μεταξύ ειρωνίας και βαρεμάρας. Ο μοναδικός που είχε ένα ενδιαφέρον για τη δουλειά που έκανε ήταν ο τυπάκος της ALCO. Ξέρω πως τέτοια ώρα έχουν ήδη λάβει το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων που χρειάζονται και το επεξεργάζονται, οπότε δεν είναι και τόσο σπουδαίο. Αλλά όσο περίμενα να ψηφίσω τους κοιτούσα από το παράθυρο του διαδρόμου. Πρόσεξα πως ρωτούσαν μόνο τους ψηφοφόρους άνω των 50 και μάλιστα με μια προτίμηση σε γριές κοντά στα 80 που είχαν την ατυχία να μην έρθουν να ψηφίσουν υποβασταζόμενες από τα παιδιά τους. Την ώρα που συμπλήρωνα το ερωτηματολόγιο της δημοσκόπησης συνέβη το εξής κωμικοτραγικό: ρωτάνε τη γιαγιά ποιόν ψήφισε για νομάρχη. Απαντά "τη Βουλάρα" και η γκομενίτσα κυκλώνει χαχανίζοντας τον αριθμό δίπλα στο όνομα του Ψωμιάδη. Δεν τους πέτυχε το δείγμα, φαίνεται. Δεν ξέρω αν θα πάει το πράμα σε δεύτερο γύρο αλλά προφανώς οι δημοσκοπήσεις μόνο επιστημονικά δε γίνονται. Λες;

Καλά Κρασιά!

Και κόκκινα!

(Και μην ξεχνάμε: σταυρό στον ΟΝΕΙΡΟ μας -και στα όνειρά μας!)

Εκλογικoί μπούσουλες

Για όσους έχουν την τάση να ψάχνουν την τελευταία στιγμή σε ποιό εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν και πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν, πρόσθεσα στη δεξιά μπάρα συνδέσμους προς τις εγκυκλίους του ΥΠ.ΕΣ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τους εκλογικούς καταλόγους.

Καλή Επιτυχία, Παναγιώτη...


...
με αγάπη,
Κώστας Μ.

Καλή Επιτυχία κύριε Ψωμιάδη