15 Σεπτεμβρίου 2007

Ένα μικρό post...

είναι απλό σαφές:
Πηγαίνετε να ψηφίσετε!
Αντε Μπράβο.

Ψωμί, παιδεία, Αναρχία;

Αύριο ξυρίζουν τον γαμπρό και θα δούμε πόσο καλή μνήμη έχει ο "κυρίαρχος λαός" ή πόσο κοντινή είναι με αυτή του χρυσόψαρου.

Σήμερα πάντως στην σύντομη διαδρομή που είχα με το ταξί από το σπίτι μου στην γνωστή γιάφκα και συνομιλώντας με τον ταξιτζή, προβληματίστηκα.

"Ποιος λες να βγει παλικάρι;", ρώτησε.
Όχι ρε πούστη, σκέφτηκα, λες να με παρατήσει στην μέση του δρόμου.
"Από ότι φαίνεται η ΝΔ" του απάντησα, στεναχωρημένα.
"Έτσι πρέπει αυτή μόνο μπορεί να συνεχίσει το έργο της καλυτέρευσης της ζωής του αγρότη και του εργάτη"
What the f***k, τι μου λέει; Δεν απαντώ και συνεχίζει.
" Για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Έκανε εργάτες να έχουν σπίτι αυτοκίνητο και εξοχικό. Που πας ρε Καραμήτρο"
"Μα καλά αυτό αν έγινε, είναι κακό;"
"Βέβαια, είναι δυνατόν να δίνεις τόσα στους εργάτες;"
Με δουλεύει ο πούστης, σκέφτομαι. Συνεχίζει απτόητος.
" Είναι δυνατόν να μορφώνεται ο γιος του εργάτη και του αγρότη, αν μορφωθούν αυτοί ποιοι θα δουλέψουν στους αγρούς, στα εργοστάσια; Άσε που η μόρφωση οδηγεί στον κομμουνισμό!"

Τα έχω πάρει αλλά οδηγεί το ταξί.
"Άσχετα με τις πολιτικές σας πεποιθήσεις δεν είναι δυνατόν να είστε κατά της μόρφωσης, σε καμιά περίπτωση..."
Δεν προλαβαίνω να τελειώσω και με διακόπτει
"Γιατί; Είναι δυνατόν να γίνουμε όλοι ίδιοι; Τι θα γίνουν τα παιδιά των καθηγητών αν μορφωθούν τα παιδιά των αγροτών;"
Συνέχισε διηγούμενος μια ιστορία μετά τον εμφύλιο, όπου έχει πάει μια επιτροπή από τα
Πορόϊα και ζητούσε, δε θυμάμαι από ποιόν, να αναστηλώσουν το ένα από τα 2 σχολεία που είχε βομβαρδιστεί. Αυτός αρνήθηκε προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι αν το έκανε θα δημιουργούσε περισσότερους κομμουνιστές.
Είχα απηυδήσει με τον κωλοφασίστα, πλησιάζαμε στην γιάφκα, λίγο πριν μ' αφήσει γυρνά και μου λέει
"Έφυγα από το χωριό 13 χρονών. Ο παππούς μου μου είπε: Αν μπορείς να κάνεις καλό κάνε αν όχι κοίταξε να αποφύγεις τρια πράγματα
1. Να παίξεις χαρτιά
2. Να μη ψηφίσεις ποτέ δεξιά
3. Να μη πηδήξεις πούστη.
Ήταν παλιά καραβάνα κομμουνιστής. Δεν ήθελε να μπλέξω, να χάσω την αξιοπρέπεια και τον ανδρισμό μου."

Είχαμε φτάσει πλήρωσα το αντίτιμο κατέβηκα και έμεινα να κοιτάζω το ταξί που έφευγε.

Τα γιοφύρια του Ελ Πάσο

Ένα μήνα πριν τις περυσινές δημοτικές εκλογές, τα συνεργεία του Δήμου είχαν ξηλώσει άνευ λόγου και αιτίας το διάζωμα του πεζοδρομίου κι από τις δυό πλευρές της Αλεξ. Σβώλου, αφήνοντας τους περίοικους για καιρό να πλατσουρίζουν στις λάσπες και να ακροβατούν σε σανίδες' μόνο οι δέστρες για τα άλογα, τα εξάσφαιρα και τα ομπρελίνα λείπαν για να συμπληρώσουν την εικόνα παραγκούπολης του Φαρ Ουέστ.
Φέτος το καλοκαίρι βιώσαμε την σκονισμένη έκδοση του western, καθώς τα συνεργεία ξήλωσαν αυτή τη φορά ολόκληρη την Δημ. Γούναρη, σε μιά ανάπλαση Tetris που δείχνει να μην τελειώνει ποτέ. Οι περίοικοι εκνευρισμένα καταγγέλουν ότι τα συνεργεία κωλυσιεργούσαν χαρακτηριστικά στις εργασίες τους όλο το καλοκαίρι, ενώ η διέλευση των πεζών είχε καταστεί δραστηριότητα υψηλού κινδύνου.
Σημερα, περνώντας από τη γωνία Σβώλου με Γούναρη, ανακάλυψα ότι το έργο κοντεύει να ολοκληρωθεί, με τις πλάκες του πεζοδρομίου να σιμώνουν επιτέλους στο να καλύψουν τα χώματα, ενώ έχουν αφαιρεθεί και οι σιδεριές - λαβύρινθος' just in time για τις εκλογές. Χαρακτηριστικά καθυστερεί εξάλλου και η ανάπλαση της παλιάς παραλίας, όπως καταγγέλουν περίοικοι και ο τοπικός τύπος.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι προεκλογικό σκοπό νομίζει ο δήμαρχος ότι εξυπηρετούν τα ξηλωμένα πεζοδρόμια, οι σιδεριές και οι ατάκτως εριμμένες μπετονόπλακες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κερδίζει για το κόμμα του μ' αυτά τα τερτίπια την ψήφο των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας.

Α, και που 'σαι, δήμαρχε: όταν τελειώσεις με τις αναπλάσεις της γειτονιάς μου, κάνε μου τη χάρη και βάλε τα παγκάκια στη θέση τους. Μη νομίζεις ότι κανείς μας δεν πρόσεξε πως εξαφανίστηκαν...

14 Σεπτεμβρίου 2007

Spam democracy

Μιά και βλέπω ότι έχει ξεφύγει το πράγμα με το προεκλογικό spam, έχω δύο καινοτόμες προτάσεις να κάνω στους πολιτευτές:
  1. Ανταλλάσσω -μερικώς- την ησυχία και ιδιωτικότητα του mailbox μου την περίοδο των εκλογών με πλήρες moratorium στο χαρτομάνι. Αν συμφωνήσουν όλες οι παρατάξεις στις επόμενες εκλογές να χρησιμοποιήσουν ΜΟΝΟ το email για την ενημέρωση των πολιτών και όχι φυλλάδια (ιδίως οι πολιτευτές των 2 μεγάλων κομμάτων, που έχουν μοιράσει 2 Ηλείες επεξεργασμένα δέντρα μόνο στη γειτονιά μου), δεσμεύομαι να μην τα σβήνω αυτόματα, να διαβάζω όσα δεν προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την αισθητική μου, ακόμα και να προωθώ όσα βρίσκω αξιόλογα σε φίλους και γνωστούς. The catch: δε συμβιβάζομαι με τίποτα λιγότερο' είτε χαρτούρα, είτε email spam, και σαφώς προτιμώ το 2ο για οικολογικούς λόγους (that's eXclusive OR)
  2. Ανταλλάσσω -μερικώς- την ησυχία και ιδιωτικότητα του κινητού μου τον υπόλοιπο χρόνο με άμεση δημοκρατία σε όσα περισσότερα ζητήματα γίνεται. Κι εξηγούμαι: δεν ανέχομαι το spam στο κινητό μου από πολιτικούς για οτιδήποτε λιγότερο από την ενημέρωση του πολίτη για τρέχοντα ζητήματα και τη διενέργεια δημοψηφισμάτων (sans Mediatel και λοιπές βδέλες των SMS). Κινητά διαθέτει πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Εφόσον ξέρετε τους αριθμούς ακόμα και των καρτοκινητών μας και μπορείτε να μας βρείτε οπουδήποτε στον πλανήτη, αξιοποιήστε τη δυνατότητα αυτή για κάτι χρήσιμο και αξιόλογο. (Καταλαβαίνω φυσικά ότι δεν γίνεται να διενεργηθούν και οι ίδιες οι εκλογές μ' αυτή τη μέθοδο, για ευνόητους λόγους.)
Λοιπόν, τι λέτε; Ξέρω ότι πολλοί από σας βολτάρουν στα blogs για να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις των ψηφιακών πολιτών πέρα από τα στημένα γκάλοπ, και σίγουρα μερικοί θα διαβάζετε κι αυτό το blog.
Μιλήστε, σας ακούμε...

ευτυχώς ήρθε το τέλος!

Εντάξει, μου λύθηκε μια απορία αυτή την εβδομάδα. Σε τι χρησιμεύει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Λονδίνου. Να φέρνει με πτήσεις τσάρτερ ψηφοφόρους-κοτόπουλα στη μαμά Ελλάδα. Έχω όμως μερικές ακόμα που μου προέκυψαν μόλις σήμερα:

1. υπάρχει κάποιος προφανής λόγος να έχει γεμίσει όλη η Θεσσαλονίκη από Έκθεση μέχρι Αγία Σοφία με μπατσοκλούβες σήμερα;

2. μα τι λέτε, κύριε τηλεοπτικέ φιλοκυβερνητικέ δημοσιογράφε (τελικά το χούι φεύγει τελευταίο - once ΟΝΝΕΔίτης always ΟΝΝΕΔίτης), οι εκλογές δεν κρίνονται από τον κόσμο στις προεκλογικές συγκεντρώσεις; Με ταράζετε, που θα έλεγε κι ο Πρέκας. Κατά τα άλλα σήμερα όλες οι δεξιές εφημερίδες το είδαν για λαοθάλασσα το χτεσινό της Θεσσαλονίκης - μπορεί να ήταν κιόλας (who cares?) εξάλλου έχουν το ακαταλόγιστο. Όμως αποφασίστε τέλος πάντων και πείτε μας κι εμάς αν κρίνονται από τις λαοθάλασσες ή αν είναι ξεπερασμένα αυτά και κρίνονται από τις δημοσκοπήσεις των 1000 ατόμων. Έχω μια υποψία πάντως πως οι εκλογές κρίνονται ακόμα στις κάλπες. Εκτός κι αν ξέρετε κάτι παραπάνω.

3. η τελευταία απορία δεν είναι δική μου αλλά του Σκανδιναβού φίλου μου. Του έχω περιγράψει πως όλο το χειμώνα οι Έλληνες φοιτητές διαμαρτυρόταν και διαδήλωναν για διάφορα ζητήματα μεταξύ των οποίων και η πιθανή/επιδιωκόμενη/υπό συνθήκες κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου. Σήμερα του είπα πως περνώντας από το πανεπιστήμιο είδα να έχουν αναρτήσει ένα τερααάστιο πανό που γράφει εν ολίγοις "φούμο σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ! Ισχυρό ΚΚΕ" πάνω στην πρόσοψη της Πολυτεχνικής. Ξαφνιάστηκε. Ύστερα το καλοσκέφτηκε και με ρώτησε αν η φοιτητική παράταξη (πράγμα αδιανόητο γι' αυτόν αλλά τέλος πάντων το έχει εμπεδώσει ως πραγματικότητα) του συγκεκριμένου κόμματος είναι ισχυρή στο Πολυτεχνείο. Του είπα πως στη δική μου σχολή, την Αρχιτεκτονική που θεωρείται η πλέον αριστερόστροφη, παίρνει μετά βίας 50 ψήφους. Κι αναρωτήθηκε ο καημένος με όλο το Σουηδικό μυαλό του: αυτό δεν είναι κατά κάποιον τρόπο κατάλυση του ασύλου επίσης; Τα συμπεράσματα δικά σας. Κάθε απάντηση και διαφωνία δεκτή. Εγώ πάντως ακόμα σκέφτομαι τι να του απαντήσω.

Αυτά και καλή ψήφο!

Το καλό πράμα αργεί…

Πάνω που νόμιζα ότι η προεκλογική περίοδος πέρασε αναίμακτα, κάποιος χτύπησε χθες το κουδούνι μου για να μου δώσει, λέει, στο χέρι, προσωπικά, ένα φάκελο με υλικό της Ράπτη (wtf???) και ασφαλώς με το πατροπαράδοτο σταυρωμένο ψηφοδέλτιο included…
(δεν έχω λόγια για το περιεχόμενο-βρίσκεται ήδη στην ανακύκλωση)
Άντε, και καλό βόλι, μάγκες…

serious

Ίσως να χαλάω την πιάτσα με τη σοβαροφάνεια μου αλλά αυτό το πόστ πρέπει να διαβαστεί.
Υπόσχομαι οτι θα γράψω κάτι χιουμοριστικό στις επόμενες εκλογές!
PS: via irqueen

13 Σεπτεμβρίου 2007

Mia Pshfos, ma ti pshfos

Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσω στις εκλογές.

Έχω όμως στο μυαλό μου ακόμα τον πατέρα μου να δίνει οδηγίες σε οδηγούς που έχουν χαθεί έξω από το σπίτι μας στην Άνω Πόλη της θεσσαλονίκης : "όλο δεξιά στις δύο επόμενες διασταυρώσεις..." όπου είναι έτοιμοι να τον ευχαριστήσουν για τις οδηγίες του πριν προσθέσει : "αν και θα έπρεπε να είναι Όλο Αριστερά!" για να δείς από τις φάτσες των οδηγών ποιος είναι die hard δεξιός, ποιος είναι στη μέση, ποιος ψηφίζει ΚΚΕ (δεν είναι αριστερά , είναι Το Κόμμα!), και ποιός έχει μείνει να κρατά τη σημαία μιας αριστεράς που αν και ελπίζεις ότι θα σε βγάλει εκεί που θέλεις, σταματάς στην άκρη του δρόμου για οδηγίες.

Πέρα από τον συγκεκριμένο χρωματισμό όμως, πρέπει να διαλέξω και που ακριβώς θα πάει η ψήφος (Αριστερά?Αριστερότερα της αριστεράς?Στο Κόμμα?--ένα είναι το Κόμμα, τα είπαμε αυτά) . Η μεγαλύτερη μαλακία βέβαια είναι η εξής: Αν ψηφίσω αριστερότερα της αριστεράς, εμμέσως η ψήφος ενισχύει το πρώτο κόμμα. Άρα ο εκλογικό σύστημα με τη μία με έχει βγάλει στην εθνική οδό στο τμήμα του Μαλλιακού κόλπου. Εγώ θά θελα από την άλλη να ψηφίσω Αριστερά, αλλά το τιμόνι να με βγάλει σε δρόμους σαν το κατάστρωμα της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου: τεχνολογικό θαύμα, απολαμβάνεις την φύση και τη θέα και είσαι μια χαρά με μόνο με 80χλμ ανα ώρα, ενώ αν χρειαστεί πιάνεις 160 μια χαρά. Από την άλλη μέχρι στιγμής όταν ψήφιζα Αριστερά, το τιμόνι με έβγαζε σε κάτι φιδογυριστούς δρόμους, με τη μια φουρκέτα πάνω στην άλλη, με αλλαγές ταχύτήτων για να φρενάρεις αλλά και να επιταχύνεις, σε τοπία που ήταν δύσκολα να φτάσεις μεν, αλλά κατέτρωγες με τα μάτια σου τη φύση και το μικρό χωριό που είχε αναρτηθεί από τους ουρανούς στον επόμενο λόφο δε. Εδώ λοιπόν να εκμυστηρευτώ και το εξής : μου αρέσουν αυτές οι διαδρομές, είναι δύσκολες αλλά σε αμείβουν με το παραπάνω όταν ξέρεις πως να οδηγήσεις .

Σαν σημείωση όμως να πω και το άλλο: Εκτός από μένα οδηγά και η γυναίκα μου, με την οποία έχω κάνει πολλά ταξίδια με αυτοκίνητο (υπόψην, το αυτοκίνηο είναι δικό Της.) Θεωρητικά μιλώντας είμαι καλύτερος οδηγός (αν πιστέψουμε τη γυναίκα μου). Παρόλαυτά δεν οδηγάω μόνο εγώ, αλλά και αυτή, και μάλλιστα παρόλο που ένα άτομο κρατάει το τιμόνι, ο συνοδηγός έχει τον χάρτη στα χέρια του, δίνει οδηγίες, κρατά τον οδηγό σε εγρήγορση, σημειώνει ενδιαφέροντα τοπία για να επισκεφτούμε στον γυρισμό, σε γενικές γραμμές συμμετέχει στην ολοκλήρωση μιας απίθανης οδηγικής εμπειρίας.

Για μένα αυτό είναι το μέλλον στο οποίο θα πρέπει να βρεθεί η χώρα στις 17 Σεπτεμβρίου. Με οδηγό αλλά και συμμετέχων συνοδηγό. Και θα πρέπει να βρούμε και μια άλλη λέξη για τις δεξιές στροφές πχ σκόρδο - κρεμμύδι. Για να μην αναγκάζεται η αριστερά να φαίνεται πως βγάζει το αυτοκίνητο έξω από τον δρόμο.

Αγάπη, τι θα μαγειρέψουμε το βράδυ?

κι αναρωτιέμαι...

Πόσο χαμηλά θα πέσουν ακόμα στις 3 μέρες που απομένουν; Κάντε δώρο στο παιδί την πρωθυπουργία για τα γενέθλιά του. Έλεος! Τέτοιο λαϊκισμό ούτε ο Μικρούτσικος...

12 Σεπτεμβρίου 2007

λες;

Δεν το περίμενα ποτέ πως θα το έλεγα (ή έγραφα) αυτό αλλά η τελευταία μου ελπίδα στηρίζεται στον Μητσοτάκη. Καταρχήν εσχάτως δεν αφήνει κανάλι που να μη δηλώσει πως είναι σίγουρος πως θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση από τη ΝΔ. Κι όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει όταν κάποια ευχή, προσδοκία ή δήλωση βεβαιότητας βγαίνει από το στόμα του κυρίου Μητσοτάκη...Από την άλλη πρόσεξα πως χτες που επισκέφτηκε το Μαξίμου φορούσε παπούτσια Prada. Άρα;

11 Σεπτεμβρίου 2007

Περήφανα νειάτα, τιμημένα γηρατειά


Πολλοί είδαν τον Γιωργάκη να έρχεται στην πλατεία Αριστοτέλους με το καραβάκι, λίγοι καταλάβανε την σημασία του.

Μερικοί είπαν ότι ήταν για να θυμίσει πάλι παλιότερες εισόδους προηγούμενων ηγετών. Οι πιο ρομαντικοί το συνδυάσαν με τον στίχο, "της Θεσσαλονίκης της πρέπει μόνο το καράβι".
Παρατηρώντας κάποιος την φωτογραφία καλύτερα θα διαπιστώσει ότι στο βάθος φαίνονται τα σκαμπό του καραβιού. Στην τηλεόραση που είδα αποσπάσματα πρόσεξα και την πινακίδα "ARAB...", δεν φαινόταν ολόκληρη. Εικάζω, με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, να εισήλθε με το Αραμπέλλα.

Το γνωστό Αραμπέλλα που κάθε βράδυ διασκεδάζουν οι νέοι ως το πρωί. Το ίδιο Αραμπέλλα που πέρυσι μετακινούσε, το καλοκαίρι, με έξοδα της Νομαρχίας, τους παππούδες από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην Περαία, για μπάνια.

Αυτό λοιπόν που ήθελε να καταδείξει ο Γιωργάκης ήταν η σχέση του με το παλιό ΠΑΣΟΚ. Επειδή δεν μπορούσε να επαναλάβει το σύνθημα του πατέρα του, είπε να το δώσει λίγο αφηρημένα και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

από πού;

Από παντού! Ναι! Ο Κωστάκης το βλέπει: "η εντολή έρχεται από παντού!". Για εντολή το βλέπεις εσύ; Εμένα σαν μούντζα μου μοιάζει...

Spammer Kings II: Λερναίες Ύδρες

Εντάξει, το εμπεδώσαμε ρε Βαγγέλη, μας καλείς την Τρίτη' δεν υπήρχε λόγος να το στείλεις 3 φορές...
Ξέρω βέβαια πολύ καλά ότι το προεκλογικό spam το στέλνουν οι εταιρείες PR που προσλαμβάνουν οι πολιτικοί, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι ο κάθε υποψήφιος είναι υπεύθυνος για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι συνεργάτες του προκειμένου να τον προβάλλουν.
Τα πρώτα spam στο κινητό μου στο όνομα του Βενιζέλου άρχισα να τα λαμβάνω πέρυσι το χειμώνα, και με εκνεύρισαν αρκετά ώστε να αντιδράσω, καθώς για μένα, το spam στο κινητό ξεπερνάει τα όρια του επιτρεπτού. Επικοινώνησα τότε με το πολιτικό του γραφείο και τους ζήτησα να με αφαιρέσουν από τις λίστες τους, άναφέροντας ότι έχω γραφτεί εδώ και καιρό στο μητρώο του άρθρου 13 ακριβώς για να αποφεύγω το spam. Μου είπαν φυσικά ότι δε διατηρούν αυτοί τις λίστες, και με παρέπεμψαν στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, όπου τους ζήτησα τα ίδια και με διαβεβαίωσαν ότι θα με αφαιρέσουν από τη βάση δεδομένων τους. Έκτοτε σταμάτησε το Βενιζελο-spam, μέχρι που άρχισαν πάλι τα ίδια και χειρότερα τις τελευταίες μέρες.

Στο email μου, εντωμεταξύ, συνεχίζουν να καταφτάνουν οι ενημερώσεις για τις καθημερινές δραστηριότητες της Μαίρης Ακριβοπούλου, παρ' ότι ζήτησα από την υπεύθυνη του γραφείου τύπου της, κα. Ρένα Χαριτίδου να σταματήσει να μου τις στέλνει. Η κα. Χαριτίδου ήταν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές υπεύθυνη του γραφείου τύπου της Πρωτοβουλίας του Μπουτάρη, στη λίστα ενημέρωσης της οποίας είχα ζητήσει ο ίδιος να γραφτώ. Μέγα λάθος, προφανώς η συγκεκριμένη λίστα διευθύνσεων θα κάνει βόλτες στα πολιτικά γραφεία της πόλης για πολύ καιρό ακόμα.