25 Οκτωβρίου 2006

Μετεκλογικά καρφιά

1) Κατ' αρχάς θεωρώ απαράδεκτη τη σιωπή του δημάρχου για το αν θα παραμείνει ή οχι στην ηλεκτρική καρέκλα του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο κόσμος που σε ψήφισε ρε φιλάρα δε το έκανε για την ψυχή της μάνας του ή για τη Νέα Δημοκρατία. Ξεκόλλα λιγάκι. Δεν είναι derby οι εκλογές για να δείξουμε ποιος κατουράει μακρύτερα και την άλλη μέρα να πάμε και να κάτσουμε στα έδρανα της Βουλής.

2) Η Αράπογλου με πίκρανε προσωπικά με τη στάση της απέναντι σε κάποια κοντινά μου πρόσωπα λίγες μέρες πριν τις εκλογές αλλά και με την επιπολαιότητα της να δέχεται άκριτα οποιαδήποτε δημοσιεύματα ακουμπάνε στο γραφείο της. Όταν υπάρχουν καταγγελίες πρέπει να διερευνώνται, δεν μπορείς να βγαίνεις έτσι κυρία μου και να βρίζεις κόσμο αν δεν έχει αποδειχτεί κάτι μεμπτόν.

3) Θεωρώ γελοίες τις δηλώσεις Μπουτάρη περι σκατών. Όταν ο κόσμος σου έχει δώσει το 17% δε βγαίνεις να βρίζεις τους αντιπάλους σου. Άλλο το να μην έχεις ξύλινη γλώσσα και άλλο το να γίνεσαι χυδαίος. Εξ' άλλου άκουσες επαίνους για την ευγένεια που υπήρχε στο εκλογικό σου κέντρο την ημέρα των αποτελεσμάτων. Γιατί μας απογοητεύεις;

4) Για υποκρισία θα έπρεπε ο Γ. Παναδρέου να μιλήσει στον Καστανίδη ο οποίος έχοντας καβαλήσει το καλάμι του πρώτου σε σταυρούς στη Θεσσαλονίκη νομίζει οτι είναι κάποιος. Ε, λοιπόν, όχι Χάρη, δεν είσαι κάποιος, για την ακρίβεια είσαι ένα τίποτα και καλύτερα να κλείσεις το στόμα σου γιατί τα πράγματα αλλάζουνε και σύντομα θα βρεθείς εκτός παιχνιδιού.

5) Νιώθω, το λιγότερο αηδία για τον Ανέστη Κεραμυδά που θα βρίσκεται από την 1η Ιανουαρίου 2007 στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Μπράβο. Δημιουργήσαμε ακόμα έναν επιτυχημένο εθνικό τηλεαστέρα μετά τον Βελόπουλο.

24 Οκτωβρίου 2006

Οι εκλογές τελείωσαν, η υποθαλάσσια μένει

(repost από το thess.gr)

Και τώρα που τελείωσαν τα κλαπατσίμπαλα, μπορούμε να ασχοληθούμε με ένα θέμα σοβαρό;

Η νεοσυσταθείσα κίνηση "Πολίτες κατά της υποθαλάσσιας" έστειλε την παρακάτω ανακοίνωση μετά την εκδήλωση που οργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα μέλη της στο Μακεδονία Παλλας:

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006

Εμείς οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, που είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας, θεωρούμε ότι το προωθούμενο με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής, «μεγάλο» και «εμβληματικό» έργο της Θεσσαλονίκης (με πρόσχημα την παράκαμψη του ιστορικού κέντρου) θα είναι καταστροφικό για την πόλη.

Η ενδεχόμενη υλοποίησή του, χωρίς δημόσια χρηματοδότηση, απειλεί να ανατρέψει ολοκληρωτικά την κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης.

Συγκεκριμένα, το έργο -μεταξύ άλλων- προβλέπει στο βορειοδυτικό άκρο της εισόδου της αρτηρίας (με τη «βούλα» του Υπουργείου Πολιτισμού) την καταστροφή ιστορικών και διατηρητέων κτηρίων της παράκτιας ζώνης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και την ανατροπή της σχέσης που πάσχισε χρόνια να αποκτήσει η πόλη με το λιμάνι της. Ο εργολάβος προτρέπεται προκλητικά να εξασφαλίσει προσπέλαση στην πρώτη προβλήτα.

Το έργο της υποθαλάσσιας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αντίστοιχα, προβλέπεται:
  • έξοδος της αρτηρίας στα νοτιοανατολικά με ανοικτές σήραγγες από την περιοχή της Ηλεκτρικής Εταιρείας έως το Μακεδονία Παλλάς και στο πάρκο του πεδίου του ΄Αρεως
  • εννέα λωρίδων αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας (που ήδη χαρακτηρίστηκε εθνική οδός) πάνω στο ίχνος της σημερινής παραλιακής λεωφόρου. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός διαμορφώνεται διευρύνοντας την παραλιακή και καταστρέφοντας τις δενδροστοιχίες και τα πάρκα της περιοχής και ανατρέποντας την ήδη δημοπρατημένη μελέτη ανάπλασης της παραλίας
Το έργο της υποθαλάσσιας αποτελεί αστική επέμβαση μεγάλης κλίμακας και δεν είναι δυνατόν να γίνεται εν κρυπτώ και ερήμην της πόλης.

Η πρόταση για την εφαρμογή της υποθαλάσσιας παράκαμψης της παλιάς παραλίας, διαχειρίζεται όλο το μήκος του θαλάσσιου μετώπου της πόλης ως λευκό χαρτί, καταπατώντας ιδιοκτησίες, προσαρτώντας εδάφη, οικοδομώντας με χιλιάδες κυβικά μπετόν τις μοναδικές εστίες πρασίνου που έχει ακόμη η πόλη μας. Ανοικτές ράμπες, κτήρια μηχανοστασίων, φουγάρα εξαερισμού και γέφυρες είναι μερικά από τα επιμέρους αποτελέσματα της κατασκευής της υποθαλάσσιας.
Το κυκλοφοριακό χάος που θα προκληθεί από έναν αυτοκινητόδρομο μαμούθ με χιλιάδες αυτοκίνητα σε διπλή κατεύθυνση που ανοίγεται σε έναν αστικό ιστό ήδη κορεσμένο (δυτική είσοδος με πλάζα διοδίων δυτικά και κατάληξή του στην οδό Ανθέων ανατολικά), τα ηχοπετάσματα στο μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα, η σημειακή πρόσβαση στην παραλία με πεζογέφυρες και μια κυκλοφοριακή ασφυξία όχι μόνο στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα επίγεια τμήματα της αρτηρίας αλλά σε ολόκληρη την πόλη, είναι μερικά ακόμη από τα καταστροφικά για την πόλη αποτελέσματα της κατασκευής του έργου.

Δεν θα μπορούσε να διαμορφωθεί πιο εφιαλτικό τοπίο για την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού έργου που επαγγέλλεται τη βελτίωση συνθηκών της πόλης και των κατοίκων της, από την υποθαλάσσια αρτηρία.

Εμείς, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • την άμεση ακύρωση του έργου της υποθαλάσσιας αρτηρίας όπως σχεδιάστηκε,
  • τη διατύπωση ενός συνολικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος σε μητροπολιτικό επίπεδο, με ενιαίο φορέα αστικών συγκοινωνιών και στόχο την αύξηση χρήσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς,
  • την πλήρη ενημέρωση των πολιτών για τα προγραμματιζόμενα έργα,
  • την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου της πόλης μας γιατί αυτή είναι η κληρονομιά μας.
ΚΑΛΟΥΜΕ
όλους ανεξαιρέτως τους Θεσσαλονικείς να ενεργοποιηθούν ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα σε βάρος της πόλης μας.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ
Αγίου Μηνά 18, 546 24 Θεσσαλονίκη,
Τηλ. Επικοινωνίας 2310. 281 695, 267 297

Σχετικά:

Ηχητικά αποσπάσματα από σχετικές εκδηλώσεις:

  • Ημερίδα Κουράκη, 13/4/06 (1, 2, 3)
  • Συνέντευξη τύπου Μπαρμπουνάκη, 18/5/06 (1, 2)

23 Οκτωβρίου 2006

Λαϊκή εντολή

Να σε χαιρόμαστε για μιά ακόμα τετραετία, Δήμαρχε του 32.64% (δηλαδή, του 52.62% επί του 62.03%). Ούτε καν 33 1/3 (κι ούτε λόγος, φυσικά, για το περίφημο 55% επί των ψηφισάντων), αν και μας προέκυψες LP -μακράς διαρκείας, δηλαδή- με το παραπάνω. Να υποθέσω ότι θα μαζέψεις τώρα τις απαιτήσεις σου για ντε φάκτο πρωτοκαθεδρία σε μητροπολιτική διακυβέρνηση και νομή του 5% των φόρων των Θεσσαλονικιών; Να υποθέσω ότι θα τιμήσεις την προεκλογική σου υπόσχεση για διενέργεια δημοψηφισμάτων για τα μεγάλα έργα, χωρίς να προσβάλλεις τη νοημοσύνη μας;

Μη σου βάζω δύσκολα όμως, από την πρώτη κιόλας μέρα της νέας σου θητείας' ας αρχίσουμε από τα απλά κι εύκολα. Τώρα που επανεκλέχτηκες: fix my goddamn' street, επιτέλους!

Αν ξέχασες για τι πράγμα μιλάω, τα παλικάρια του Τμήματος Έργων του Δήμου ξήλωσαν το βόρειο πεζοδρόμιο της Σβώλου 2 1/2 βδομάδες πριν τις εκλογές και άφησαν κατοίκους και διερχόμενους να κάνουν ισορροπία πάνω σε μαδέρια και απολειφάδια πεζοδρομίου. Οι πλάκες, που δεν είχαν κανένα πρόβλημα, αντικαταστάθηκαν τελικά με πανομοιότυπες στο μεσοβδόμαδο ανάμεσα στις 2 εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά τα παλικάρια σου ξέχασαν να κλείσουν το αυλάκι ανάμεσα στο παλιό και το νέο πεζοδρόμιο. Είναι ζήτημα χρόνου να τραυματιστεί κάποιος διερχόμενος, στραβοπατώντας στην "ουλή", και παιχνιδάκι (*) να καταδειχθεί μετά στο δικαστήριο ότι επρόκειτο για αναίτια εργασία που εξυπηρετούσε αποκλειστικά ψηφοθηρικούς σκοπούς, και που εκτελέστηκε με τρόπο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Άσε λοιπόν κάτω το μπλέιζερ και την τούρτα, Δήμαρχε, τσάκω μυστρί και πυλοφόρι και πιάσε δουλειά για να τιμήσεις τη λαϊκή εντολή που σου ανατέθηκε.

(* εκτός από φωτογραφίες, το κατάστημα διαθέτει και βίντεο υψηλής ανάλυσης, ενώ έμαθα πριν λίγες μέρες ότι επιδόθηκαν υπογραφές διαμαρτυρίας περιοίκων στον υπεύθυνο Δημοσίων Έργων του Δήμου.)

Άλλα τέσσερα χρόνια στη μάπα το βλαχομπαρόκ



Και τώρα, ας γυρίσουμε πλευρό. Τέλος καλό, όλα καλά... Κι εγώ που νόμιζα ότι κάτι θα άλλαζε όταν τον είδα χωρίς γραβάτα και σακάκι σταυρωτό με χρυσά κουμπιά να χαριεντίζεται γλυκανάλατα και με το στανιό με ψηφοφόρους σε disco (έτσι δεν την αποκαλεί;)

Ευτυχώς σήμερα πήγε η καρδιά μου στη θέση της. Νάτος πετιέται από ξαρχής, και καμακώνει το θεριό την τούρτα με εκείνο το "55" . Τόσο θα μας κάτσει στο λαιμό; Τόσο μας έκατσε; Τόσο είναι; Ας είναι, το λοιπόν με το σακάκι του με τα χρυσαφιά κουμπάκια και το καφετί βαμένο μαλλί.

Άλλα τέσσερα χρόνια στη μάπα το βλαχομπαρόκ, τα αγγελάκια και η TV100 και με τα δικά μου τέλη.

Τώρα μπορώ να κοιμηθώ ήσυχος. Τίποτα δεν άλλαξε, ούτε καν η γραβάτα...

22 Οκτωβρίου 2006

και τώρα;

Επιστρέφουμε πίσω, στην σκληρή πραγματικότητα της βορειοελλαδίτικης αυτής πόλης, "Δυνατά και Ελληνικά" καθώς "Έσσεται Ήμαρ" και "Ο Καιρός Γαρ Μακρύς" μέχρι τις επόμενες εκλογές...

Άντε και στα δικά μας!