23 Αυγούστου 2007

Τεστ χρηστικότητας εκλογικών sites #1: Οι λίστες

Πόσο εύκολο είναι να βρει κανείς τις λίστες υποψηφίων των κομμάτων στο διαδίκτυο, και μάλιστα σε εύχρηστη μορφή, τη στιγμή που τα περισσότερα έχουν ιστοσελίδα; Ας το διαπιστώσουμε...

ΝΔ: (2 κλικ)
Καμιά αναφορά στις λίστες στο κυρίως σώμα του site, με τα rolling news. Αν πάει το μάτι στο πρώτο animated banner στη δεξιά στήλη, μετά από λίγο εμφανίζονται οι μαγικές λέξεις "ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ". Με κλικ οδηγούμαστε σε mini sitemap για τις εκλογές, απ' όπου η πρώτη επιλογή μας πάει στις λίστες ..σε μονοκόματο πίνακα χωρίς δυνατότητες πλοήγησης. Αν κι ο πίνακας δεν είναι ιδιαίτερα ευπαρουσίαστος, τουλάχιστον περιέχει σκέτη HTML (δε φαίνεται να έχει γίνει με αντιγραφή από Word) και μπορεί να αντιγραφεί.

ΠΑΣΟΚ: (1 κλικ)
Στην κορυφή του site, σε "κλειδωμένο" post γράφει "Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για τις Εθνικές Εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007". Με κλικ στο "περισσότερα" οδηγούμαστε στις λίστες, σε άλλο ένα μακρυνάρι χωρίς δυνατότητες πλοήγησης ή αναζήτησης (περίμενα περισσότερα από το ΠΑΣΟΚ/Web 2.0), αλλά με αρίθμηση και bold στα επίθετα αυτή τη φορά. Μόνο που δεν είναι πίνακας, ούτε καν λίστα στην κυριολεξία, αλλά κείμενο με αλλαγές παραγράφων για κάθε γραμμή.

ΚΚΕ: (???)
Frames! Πλοήγηση με εικονίδια που αργούν να φορτώσουν. Το site δεν έχει αλλάξει καθόλου, μάλλον από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά, οπότε μάλλον απίθανο να περιέχει τις λίστες που ανακοίνωσε σήμερα η Αλέκα. Μάλλον θα πρέπει να τις αντιγράψω με το χέρι από την εικονοποιημένη λίστα των Νέων. Fuhgedaboutit, comrades! (Ενημέρωση: Τις ανέβασε ο ANemos)

ΣΥΡΙΖΑ: (???)
Εξαιρετική και δοκιμασμένη επιλογή το Plone για site πολιτικής οργάνωσης, ταιριάζει και με τη φιλοσοφία της αριστεράς, όντας open source, αλλά οι λίστες πουθενά, παρ' ότι το τελευταίο νέο στο κάτω μέρος της σελίδας μας ενημερώνει για την προχτεσινή παρουσίαση των υποψηφιοτήτων από τον Αλαβάνο.

ΛΑΟΣ: (???)
Frames, κι εδώ! Ένα τεράστιο κεντρικό frame σε παστέλ αποχρώσεις του πρώιμου web που ξεχειλίζει, φυσικά, από τα δεξιά της σελίδας, με ανακοινώσεις, νέα, μπάρες πλοήγησης και φωτογραφίες ατάκτως εριμμένες. Λίστες δε βρήκα, κι ούτε κι έψαξα πολύ από τη στιγμή που η κεντρική μπάρα πλοήγησης στ' αριστερά δεν περιείχε τίποτα σχετικό.

Δημοκρατική Αναγέννηση: (???)
Πλάκα με κάνεις! Βελάκια "NEW" κουνιούνται (προς τ' αριστερά!) και σημαιούλες κυματίζουν σ' όλο το site (προχειροδουλειά σε MS Word, που όμως έχει και εντολές για Mozilla! ..αλλά αυτά είναι για το επόμενο τεστ), πολύχρωμα κουτάκια με δεκάδες links σε 10άρα Times New Roman, και οι λίστες πουθενά' φυσικά, αφού το site έχει να ανανεωθεί από το Μάρτιο. Τα μάτια μου, τις δραμαμίνες μου, κι ένα κλικ να φύγω!

Φιλελεύθερη Συμμαχία: (1 κλικ)
Wow, επιτέλους ένα ελληνικό κόμμα που ανακάλυψε τη δύναμη του hypertext! Η δεύτερη επιλογή από το αριστερό μενού ("εκλογικές λίστες") οδηγεί σε μορφοποιημένο πίνακα με σελιδοποίηση (!), φόρμα αναζήτησης (!!) και υπερσυνδέσμους που οδηγούν στο προφίλ του κάθε υποψηφίου.

Ένας στους δύο εκλογικούς συνδυασμούς, λοιπόν, δεν έχει δημοσιεύσει τις λίστες υποψηφίων στο site του. Τι τα θέλουν τα ιντερνέτια τότε;
Ελπίζω να εκτιμήσατε την θυσία των εγκεφαλικών κυττάρων και κωνίων που υπέστησα για να φέρω σε πέρας το τεστ (to be updated αν προκύψουν κι άλλοι συνδυασμοί με sites). Σκοπός των πολιτικών ιστοσελίδων είναι να σε βοηθούν να βρεις την πληροφορία. Αν δε μπορώ εγώ να βρω στο site ενός εκλογικού συνδυασμού τον ένα από τους δυό πιό σημαντικούς πόρους του (το άλλο είναι το πρόγραμμα), φανταστείτε πόσο εύκολα θα μπορέσει να τον βρει ο μέσος ψηφοφόρος. Διάθεσης, αντοχής και χρόνου επιτρέποντος, θα συνεχίσω και με άλλα τεστ χρηστικότητας μέχρι τις εκλογές.

"They want to deliver vast amounts of information over the Internet. And again, the Internet is not something you just dump something on. It's not a big truck. It's a series of tubes. And if you don't understand, those tubes can be filled and if they are filled, when you put your message in, it gets in line and it's going to be delayed by anyone that puts into that tube enormous amounts of material, enormous amounts of material."
-- Γερουσιαστής Ted Stevens (Ρεπουμπλικάνος, Αλάσκα)

ΥΓ (Hint για τους πολιτικούς σχηματισμούς που θέλουν να ξανοιχτούν στα θολά νερά του διαδικτύου και είτε έχουν καβούρια στους κορβανάδες, είτε δεν καταλαβαίνουν από γούστο και ευχρηστία): Όταν πέρυσι κατέβηκα υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, έστησα όλη την διαδικτυακή πλατφόρμα της Νομαρχίας των Κινημάτων και της Οικολογίας σ' ένα δωρεάν blog του Wordpress' λύση ανέξοδη, εύκολη και χρηστική, με όλα όσα χρειάζονται σε μιά πολιτική κίνηση (δελτία τύπου και κείμενα στα posts, προφίλ των υποψηφίων -hyperlinked από τη λίστα- και πρόγραμμα στις στατικές σελίδες). Αν τσιγγουνεύεστε να πληρώσετε επαγγελματίες για να κάνουν σωστή δουλειά (πάντα η ενδεικνυόμενη και κιμπάρικη λύση), αξιοποιήστε τουλάχιστον τα δωρεάν blog hosting sites με καθαρή σχεδίαση και κλειδωμένα templates όπως το Wordpress, για να μην ταλαιπωρείτε τα μάτια μας.

1 σχόλιο:

thanosk είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.