20 Αυγούστου 2007

Οι μαγικοί αριθμοί της κάλπης

Πριν καν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, άρχισε η μάχη των αριθμών. Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, οι προσθαφαιρέσεις του νέου εκλογικού νόμου και το όριο της αυτοδυναμίας έχουν αναζητηθεί μαθηματικά εδώ και καιρό από τους αναλυτές, ενώ το άθροισμα των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή προβάλλει ως παράμετρος-κλειδί της αναμέτρησης.

Οι κρίσιμοι αριθμοί της κάλπης είναι οι εξής:

*Για την εξασφάλιση απόλυτης αυτοδυναμίας ο «μαγικός αριθμός» είναι 42,7%.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι 260 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των κομμάτων και στη συνέχεια το πρώτο κόμμα παίρνει «πριμ» 40 εδρών. Το όριο του 42,7% της αυτοδυναμίας μειώνεται, συνεπώς, όσο αυξάνεται το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής. Αν, δηλαδή, το άθροισμα αυτό είναι γύρω στο 4%, τότε η αυτοδυναμία μπορεί να εξασφαλιστεί ακόμη και με ποσοστό 41%.

*«Γαλάζιοι» και «πράσινοι» έχουν ήδη ξεχάσει τις άνετες πλειοψηφίες των 160-165 εδρών. Ο αριθμός των βουλευτών του πρώτου κόμματος δεν εξαρτάται πλέον από τη διαφορά με τον δεύτερο, αλλά από το ύψος του δικού του ποσοστού και τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Με βάση τους υπολογισμούς, ένα ποσοστό γύρω στο 42% με πεντακομματική Βουλή δίνει από 151 έως 154 έδρες. Ενα 43% δίνει γύρω στις 155 έδρες. Ο αριθμός αυξάνεται, όμως, κατά 3-4 έδρες για το πρώτο κόμμα αν η Βουλή είναι τετρακομματική κι ακόμη περισσότερο αν η εκπροσώπηση είναι τρικομματική.

*Για τη Ν.Δ., το καλό σενάριο είναι νίκη με διαφορά πάνω από 2% και αυτοδυναμία 4-5 εδρών. Το «μικρότερο κακό» είναι οριακή νίκη με 1% και το καταστροφικό σενάριο, η ήττα, γεγονός που θα οδηγούσε σε διαδικασίες διαδοχής υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.

*Για το ΠΑΣΟΚ το καλό σενάριο είναι η νίκη έστω και οριακή, ενώ κακή αλλά όχι καταστροφική εξέλιξη θα ήταν μία ήττα με διαφορά 1-1,5%, ώστε να διατηρηθούν ελπίδες νίκης στην επόμενη αναμέτρηση. Καταστροφικό αποτέλεσμα, το οποίο δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον Γ. Παπανδρέου, είναι ήττα με διαφορά πάνω από 2% -και ακόμη χειρότερα αν το ΠΑΣΟΚ δεν φτάσει το 40,55% του 2004.

*Πρώτη φορά τα φώτα στρέφονται με τόση ένταση στα μικρά κόμματα. Είσοδος του Γ. Καρατζαφέρη σημαίνει απώλεια ψήφων για τη Ν.Δ. και είσοδος του ΣΥΝ σημαίνει διαρροή από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ. Στόχος του ΚΚΕ είναι η αύξηση του ποσοστού του από το 5,9% του 2004, ο ΣΥΝ αναζητά κάτι πάνω από 4% (3,26% είχε στις προηγούμενες εκλογές) και ο ΛΑΟΣ διεκδικεί είσοδο στη Βουλή με 3%.

*Οι αριθμοί πάντως σε τούτες τις εκλογές θα είναι... αόρατοι. Καθώς τον Αύγουστο δεν γίνονται ασφαλή γκάλοπ και οι αρχές του Σεπτεμβρίου συμπίπτουν με την περίοδο απαγόρευσης δημοσίευσης δημοσκοπήσεων, οι πάντες θα επικαλούνται... μυστικά γκάλοπ. Στα «μαθηματικά των εκλογών», λοιπόν, κρατήστε και μία θέση για τον άγνωστο αριθμό «Χ».




ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 19/08/2007


Δεν υπάρχουν σχόλια: