16 Σεπτεμβρίου 2007

τώρα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι δηλαδή;

31% αποχή. 42% του 69% είναι 28,9%. Το αποτέλεσμα όμως θα το λουστούμε όλοι. Για να μην πούμε για τους 11 δεδηλωμένους ακροδεξιούς που μπούκαραν στη Βουλή με δόξα και τιμή. Όσο για τους υπόλοιπους που τόσα χρόνια κρύβονταν πίσω από το δάχτυλό τους και δήθεν το κέντρο με ροπή προς τα δεξιά; Τώρα δηλώνουν πως ουδέποτε ισχυρίστηκαν πως δεν ανήκουν στο χώρο της δεξιάς. Τουλάχιστον πέφτουν οι μάσκες. Για το ΠΑΣΟΚ δε με πήρε ο καημός, θα βρει το δρόμο του - είτε διασπαστεί είτε όχι. Όσο για την ενίσχυση της αριστεράς; Δεν είμαι σίγουρη πως θα είναι κάτι σταθερό. Το ζήτημα είναι πως προς τα αριστερά παίζουν πολλοί παίχτες ενώ προς τα δεξιά κάποιος παίζει μπάλα μόνος του. Και δυστυχώς κερδίζει. Με γειά μας.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η αποχή είναι 26% τώρα στο 88% των τμημάτων και λογικά θα μειωθεί

Ανώνυμος είπε...

25,87% αποχή, ίσως η μικρότερη των τελευταίων ετών. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, φτάσανε στο 1% και 74,774 ψήφους - οι φωτιές μάλλον παίξανε καταλυτικό ρόλο σε αυτό - πιο πάνω και από τον Παπαθεμελή παρ' όλη τη προβολή που είχε!

Oneiros είπε...

Χωράει πολύ περισυλλογή και συζήτηση το χτεσινό αποτέλεσμα, maroulita. Αν πρέπει για κάτι να προβληματιστούμε είναι κυρίως το γεγονός ότι με 70+ θύματα, τη μισή χώρα καμένη και χωρίς καμιά ανάληψη - απόδοση ευθυνών, μπορείς να ξαναβγείς κυβέρνηση με λίγες μόνο απώλειες στην Ελλάδα, εν έτει 2007.

Black Pearl, θεωρείς σοβαρό ποσοστό το 1% -ούτε καν το 1.3% της επιχορήγησης- για τους πράσινους, μετά το φετινό καλοκαίρι; Και στραβά είν' ο γιαλός (οι Έλληνες δεν έχουν οικολογική συνείδηση, κι ούτε πρόκειται ν' αποκτήσουν χωρίς οικολογική εκπαίδευση), και στραβά αρμενίζουν (το καπέλωμα της οικολογίας από συγκεκριμένα ονόματα έχει αυστηρά πεπερασμένο ακροατήριο). Ούτε η πενιχρή αύξηση των ποσοστών της αριστεράς λόγω περιβαλλοντικών θεμάτων, με ικανοποιεί.
Ίσως όταν ερημοποιηθούν τα καμένα και δηλητηριαστούν οι υδροφόροι ορίζοντες των αστικών περιοχών γίνει συνείδηση ότι η οικολογία είναι στάση ζωής και ζήτημα βαθύτερα κι ευρύτερα πολιτικό (κοινώς, κάθε παράταξη θα 'πρεπε να διαθέτει ουσιαστικότερο "πράσινο" πόλο).

aldebaran είπε...

Πολύ φοβάμαι πως η ροπή προς τα αριστερά και το οικολογικό κίνημα είναι μάλλον συγκυριακή και εκλαμβάνεται ως διαμαρτυρία στους δύο πρώτους.
Ιδίως αναφορικά με την οικολογική συνείδηση του Έλληνα συμφωνώ με τον oneiros.Είναι ανύπαρκτη επειδή ο Έλληνας είναι οικολογικά αμόρφωτος (αν μου επιτρέπεται η έκφραση) και θα σας πω και κάτι άλλο . Οι περισσότεροι δεν θεωρούν πραγματικά τις πυρκαγιές σαν οικολογική καταστροφή επειδή δεν μπορούν να το ορίσουνε και να το αντιληφθούνε ως τέτοιο λόγω της έλλειψης κατανόησης των συνεπειών. Προτιμούνε να το αντιληφθούνε σαν ένα μεγάλης έκτασης ατύχημα (σαν μια κακιά στιγμή) το οποίο δεν έχει καμμιά σχέση με αντιπεριβαλλοντικές πρακτικές και πολιτικές και όλα αυτά επειδή δεν μπορεί λόγω πλημμελούς εκπαιδευσης να τις διακρίνει.
Πολύ φοβάμαι πως μόνο όταν πάθουμε μεγάλες καταστροφές θα ξυπνήσουμε. Εξάλλου για να πούμε και του στραβού το δίκιο το οικολογικό πολιτικό κίνημα στην Ευρώπη αφυπνίσθηκε μόνο κατόπιν των μεγάλων καταστροφών που έπαθαν (νέφος,όξινη βροχή,θερμική ρύπανση , κλπ) οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες του Βορρά.
Απλά πίστευα ( εις μάτην) πως εμείς επειδή τώρα έχουμε το παράδειγμα των άλλων που την πάτησαν πρώτοι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλό.
Ας είναι όμως. ΟΨΟΜΕΘΑ για το μέλλον.

marl(t) είπε...

το ζήτημα είναι ακριβώς αυτό, Όνειρε. Πως κάποιος κάνει το δερβέναγα και κάποιοι άλλοι τον ακολουθούν τυφλά ό,τι κι αν γίνει. Εξ ου κι αυτό που έγραψα για κάποιον που παίζει μπάλα μόνος του στα δεξιά. Τώρα για την άλλη πλευρά και για το ενισχυμένο ποσοστό της αριστεράς. Όπως φαίνεται το ποσοστό αυτό έφυγε από το ΠΑΣΟΚ κυρίως. Αυτό που με ανησυχεί είναι πως τα κόμματα που ενισχύθηκαν δεν το βλέπουν αυτό ή δε θέλουν να το παραδεχτούν (αναμενόμενο και λογικό) αλλά ταμπουρώθηκαν ήδη αλαζονικά πίσω από αριθμούς και στο μικρόκοσμό τους. Από την άλλη οι ΠΑΣΟΚοι εν εξάλλω κι αναφανδόν έτρεξαν να στηρίξουν το διχασμό του ίδιου τους του κόμματος πριν ακόμη "εκπνεύσει" ο Γιωργάκης. Τόσο κοντόφθαλμοι αποδείχτηκαν ώστε να πιστέψουν πως το πρόβλημά τους ήταν οι διαρροές προς το κέντρο (βλέπε δεξιά) ενώ στην πραγματικότητα φυλλορροούσαν προς πάσα κατεύθυνση εξ αριστερών τους, ακόμη και σε κόμματα κάτω του 1% όπως οι οικολόγοι πράσινοι. Και μιας και το ανέφερα να σημειώσω πως κάθε παράταξη που θέλει να ονομάζεται κόμμα θα ήταν ίσως δόκιμο και χρήσιμο να έχει θέσεις για όλα τα ζητήματα κι όχι μονοδιάστατη αντιμετώπιση ενός μόνο ζητήματος. Κι επίσης πως θα έπρεπε να είναι εξίσου αυτονόητο πως ζητήματα σχετικά με την ενέργεια, το περιβάλλον κλπ να είναι ανάμεσα στα πρώτα στην ατζέντα κάθε κόμματος εξουσίας. Αλλιώς πρόκειται για δονκιχωτισμούς ή ενίοτε για γραφικότητες. Ευτυχώς και δυστυχώς το μέλλον το έχουμε δει σε preview στη Θεσσαλονίκη εδώ και 20 χρόνια, από τότε που δεν μπόρεσαν να τα κάνουν πλακάκια ΠΑΣΟΚ και παραδοσιακή αριστερά και άρχισε ο καταιγισμός των δεξιών δημάρχων και νομαρχών με τα γνωστά αποτελέσματα (πόλη-σούργελο). Ο,τιδήποτε "κινείται" σε αυτή την πόλη δεν έχει να κάνει με κρατική χρηματοδότηση. Κατά τα άλλα η απόλυτη γάγγραινα και πακτωλός χρημάτων που χάνεται σε μια αόρατη καταβόθρα. Το ζήσαμε και πέρσι τέτοια εποχή περίπου με το τσαλάκωμα του Παπαγεωργόπουλου για να εκλεγεί πανηγυρικά μια βδομάδα μετά. Τι κερδίσαμε; Την προοπτική του μπορούμε κι αλλιώς. Τι χάσαμε; Την ευκαιρία να δούμε και πέρα από αυτό. Γιατί δεν αρκεί να μπορείς αλλά πρέπει και να θέλεις. Και μάλλον δεν το θέλουμε ακόμα.
υ.γ. η Καϊλή στη Βουλή, ο Μαγκριώτης έξω. Ο Χυτήρης έξω, ο Βορίδης μέσα. Η Μαριέττα έξω, ο Πολύδωρας μέσα. Does that make any sense? Σας φαίνεται εσάς αυτό για αριστερή στροφή;

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι προσπαθουμε να ερμηνευσουμε το εκλογικο αποτελεσμα εχοντας στο νου μας τους εαυτους μας και γενικοτερα εκεινους που ασχολουνται και ενδιαφερονται για τα κοινα και τον τοπο.

Απο τη μια υπαρχει ενα πολυ μεγαλο πληθος ηλικιωμενων (η χωρα μας γερναει) που τους δινει τα ψηφοδελτια το παιδι τους ή ειναι κολλημενοι σε ενα κομμα και δε θα αλλαξουν στα -ηντα τους. Και αυτοι ειναι παρα πολλοι και αποτελουν τη βαση της ΝΔ.
Στην ουσια μια γενια γεροντων αποφασιζει για το μελλον των νεων αυτης της χωρας.
Θα μπορουσαμε να πουμε οτι η μονη μας ελπιδα λοιπον ειναι ο χρονος... καποτε αυτοι οι κολλημενοι γεροντες θα αφησουν το ματαιο τουτο κοσμο.

Απο την αλλη ομως, και αυτο ειναι το χειροτερο, εαν ξεραμε ποσοι νεοι ανθρωποι ψηφιζουν οτι τους πει ο μπαμπας τους χωρις να εχουν ιδεα καν τι πρεσβευει το κα8ε κομμα θα φρικαραμε.

Θλιβομαι που το λεω αλλα υπαρχουν πολλοι, παρα πολλοι συμπολιτες μας που ουτε ασχολουνται ουτε ξερουν τι ψηφιζουν και λογω ελειψης παιδειας ειναι πολυ ευκολο να γινουν υποχειρια του καθενος.

Οταν μαθαινουμε σημερα οτι το 72% ειχαν αποφασισει τι θα ψηφισουν ΠΡΙΝ τις πυρκαγιες και ΔΕΝ αλλαξαν την αποφαση τους ειλικρινα πιστευω οτι το 10% που αποφασισε τι θα φηφισει μεσα στο παραβαν πρεπει να ειναι και το μοναδικο σκεπτομενο σε αυτο τον τοπο.