28 Σεπτεμβρίου 2006

Και θάλασσα θα φέρω

Σε χθεσινή μάζωξη για ποτό στο γνωστό στέκι του Μπαρμπα - Θωμά, ο Όνειρος κατέφθασε με 5 κιλά διαφημιστικά της Αράπογλου. Τίτλος "ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ" - Δημοτικό Πρόγραμμα 2007-2010". Ακριβή έκδοση και μόνο από το μέγεθός της, 76 σελίδες πρόγραμμα!!!
Γυρνάω και εγώ τις σελίδες να δω τι λέει η κυρία Αράπογλου, τουλάχιστον για θέματα που έχω κάποια γνώση και άποψη.
"ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΝΟΣ LAP-TOP σε 10χρονο/η Θεσσαλονικιό/α
οι δικαιούχοι θα εντοπίζονται μέσα από το δημοτολόγιο με βάση το έτος γέννησής τους και θα τους αποστέλλονται οι φορητοί υπολογιστές των 100 δολλαρίων μέσα από την εφαρμογή του διεθνούς προγράμματος του Media Lab."


Εντάξει, ξέρω ότι η κα Αράπογλου έχει μαύρα μεσάνυχτα από πληροφορική. Οι σύμβουλοί της όμως; Μάλλον και αυτοί είναι το ίδιο ενήμεροι. Δεν γνωρίζουν,
α) ότι το laptop δεν είναι έτοιμο ακόμα,
β) δεν στοιχίζει ακόμα 100 δολλάρια,
γ) ο οργανισμός δεν συνομιλεί με υποψήφιους δήμαρχους, ούτε καν με δήμαρχους παρά μόνο με κυβερνήσεις
δ) Προτεραιότητα έχει ο τρίτος κόσμος (εδώ δεν θα επιμείνω ότι δεν ανήκουμε εκεί)
ε) το laptop δεν είναι ακόμα εξελληνισμένο
και τέλος στ) το one laptop per child δεν έχει καμία σχέση με το Media Lab. Ο Νεγρεπόντε και η παρέα του έχουν φύγει από το ΜΙΤ και έχουν κάνει ανεξάρτητο οργανισμό.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω θα μπορούσαν να τα δουν αν επισκεπτόντουσαν το site της οργάνωσης και διαβάζανε το FAQ στα Ελληνικά!!!

Λίγο παρακάτω η κυρία Αράπογλου δεσμεύεται επίσης :
"...για την δυνατότητα άμεσης και εύκολης πληρωμής φόρων, τελών και προστίμων από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω διαδικτύου"

Από τα λίγα που ξέρω είναι ότι οι δημοτικοί φόροι εισπράτονται έμεσα μέσω λογαρισμών ΔΕΗ-ΕΥΑΘ κ.λ.π. και όχι άμεσα. Πως θα καταφέρει αυτό για το οποίο δεσμεύεται, χωρίς να αλλάξει με κεντρική απόφαση, δεν ξέρω.

Στην ίδια σελίδα :
"ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ για την θέσπιση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών"
Πως; Αν θέλετε να είναι σοβαρές οι πληροφορίες και όχι της πλάκας όπως στα διάφορα site θα πρέπει να λυθεί πρώτα το πρόβλημα της ψηφιακής υπογραφής που χρονίζει.

Εγώ δεσμεύομαι να το διαβάσω πιο προσεκτικά για να ρωτήσω περισσότερα.

8 σχόλια:

mave είπε...

Βρίσκω μεγαλύτερο πρόβλημα για τον η/υ των 100 δολαρίων το γεγονός ότι δεν δέχονται παραγγελίες μικρότερες των 1.000.000$ :)

Tassos είπε...

Το πρόβλημα της ηλεκτρονικής υπογραφής στην ελλάδα εν μέρει μπορεί να λυθεί μέσω των συστμάτων που έχει η εφορία για το TAXIS.

Argos είπε...

@mave
Λεφτά δεν υπάρχουν βρε; Το θέμα είναι να τάξουμε, μετά θα τα ρίξουμε στον Νεγρεπόντε

@tassos
το πρόβλημα με τν ψηφιακή υπογραφή είναι η πιστοποιούσα αρχή. Ακόμα όμως και έτσι να είναι όπως το λες πάλι δεν είναι στο χέρι της κας Αράπογλου, αλλά στο χέρι της κεντρικής διοίκησης

mave είπε...

Σορρυ, λάθος στο πρώτο μου σχόλιο. Εννονούσα ότι δεν δέχονται παραγγελίες μικρότερες από 1.000.000 μονάδες, επί 100$ = 100.000.000$ /Το πρόβλημα δεν είναι τα λεφτά, αλλά το τι θα κάνει ο δήμος με 1.000.000 Λάπτοπ. Θα τα δώσει και στις υπηρεσίες του για να έχουν φορητό υπολογιστή όταν μας γράφει η δημοτική αστυνομία ? Θα μας στέλνουν την κλήση με mail ? (μακάρι , δεν θα φτάνει ποτέ)

Oneiros είπε...

tassos, το πρόβλημα με την ηλεκτρονική ψηφοφορία μπορεί να περιγραφεί ως εξής: η πιστοποιούσα αρχή του Taxisnet είναι η Verisign. Εμπιστεύεσαι μιά εταιρία για να πιστοποιεί ότι το κράτος, ο δήμος και ο κάθε δημότης είναι αυτοί που λένε, και κυρίως, για να διατηρεί τον έλεγχο και την εκμετάλλευση αυτών των δεδομένων;
Πιστεύω πως, για να μπορέσει ο δήμος να διενεργεί ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα πρέπει πχ. η Προεδρία της Δημοκρατίας να λειτουργήσει σαν Πρωτεύουσα Αρχή Πιστοποίησης, με το Υπουργείο Εσωτερικών σαν Δευτερεύουσα, και να προηγηθεί η έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού (=ηλεκτρονικής ταυτότητας) για τον κάθε δημότη ως πολίτη του ελληνικού κράτους. Το βλέπεις πολύ πιθανό να κινήσει τέτοιες διαδικασίες ένας δήμαρχος μονομερώς;

Όσο για το laptop των 100$ (και βάλε), σας συστήνω να επισκεφτείτε το περίπτερο του HELLUG στην Infosystem, να δείτε το development board του laptop που εκτίθεται εκεί και να μιλήσετε με κάποια από τα παιδιά που συμμετέχουν στη νεότευκτη προσπάθεια εξελληνισμού του OLPC (εκτός των άλλων, το λογισμικό και η τεκμηρίωση του OLPC δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά).

Δε μπορώ να ακούω λαγούς με πετραχήλια για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από πολιτικούς των οποίων τα επιτελεία είναι -κατά τα φαινόμενα- το λιγότερο αδιάβαστα' και η συγκεκριμένη προγραμματική θέση φιγουράρει προκλητικά σε eye height στις αφίσες του συνδυασμού που βλέπω αυτές τις μέρες αναρτημένες στις στάσεις λεωφορείων.

Δείτε επίσης: ΕΕΤΤ: Ψηφιακές υπογραφές

mpsaltik είπε...

Σχετικά με το laptop των 100 $, το οποίο σχεδιάστηκε για να προωθηθεί στις φτωχές χώρες, μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ από τον Αλογοσκούφη κατά 30%, νομίζω ότι είναι γυφτιά να το ζητάμε....

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για το θέμα, πάντως, υπάρχει εδώ :

http://korinthos.blogspot.com/2006/07/blog-post_09.html

Oneiros είπε...

(Spoiler warning)

Σχετικά με το laptop των 100$, επίσης, θα υπάρχει -από Δευτέρα σε τοπική εφημερίδα- πολύ πιό έγκυρη πληροφόρηση απ' όσα αναφέρουν οι συγκεκριμένες προγραμματικές δηλώσεις, και μάλιστα απ' το στόμα τ' αλόγου, όπως λένε οι Άγγλοι. Προβλέπω ότι θα γελάσει ο κάθε πικραμένος πληροφορικάριος...

Ανώνυμος είπε...

Ανοίγοντας το μπλογκ σας είδα την απάντησή σας. Θα σας απαντήσω σύντομα.
Για τώρα αυτό:

Γιώργη Χολιαστού

ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΤΗΣ 24-7-08 ΣΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΆ

Όταν έγινε το συμβάν στο επισκευαζόμενο καράβι, βρισκόμουν στην περιοχή. Έτρεξα γρήγορα εκεί γιατί μόνον ακουστά είχα για τα κάθε φορά επακολουθούντα, όμως δεν τα είχα δει.
Τα πτώματα των οχτώ ανδρών κείτονταν πρόχειρα πάνω σε ένα σεντόνι στρωμένο στο έδαφος.
Γύρω οι συγγενείς με πρόσωπα γεμάτα στενοχώρια και αδημονία.
Εκεί φτάνοντας έμαθα ότι υπάρχουν και τέσσεροι τραυματίες.
Στάθηκα μαζί με τους άλλους που ήταν εκεί, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα.
Αμέσως κατέφτασε στον τόπο της τραγωδίας ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.
Όταν πλησίασε στο χώρο, οι νεκροί φάνηκε να παίρνουν ένα ροζ χρώμα, που αν δεν ήξερε κανείς ότι είναι σκοτωμένοι, θα τους έπαιρνε για ζωντανούς που κοιμούνται.
Όταν ο υπουργός έδωσε εντολή να αρχίσει αμέσως η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο πρώτος από αριστερά νεκρός ανάδεψε τα χέρια του, άνοιξε τα μάτια, είδε γύρω του και σηκώθηκε.
Πρώτα πήγε και έπεσε στην αγκαλιά των δικών του γεμάτος χαρά. Όταν τελείωσε αυτό πήρε θέση ανάμεσα στους άλλους εργάτες που περιμένανε, φωνάζοντας κιόλας ενάντια στον υπουργό και στην κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής των εργατών πήρε ένα μεγάφωνο και είπε: «μας βάζουν να δουλεύουμε χωρίς να έχουν παρθεί μέτρα ασφαλείας στο χώρο δουλειάς…Στο συγκεκριμένο καράβι έγινε έλεγχος των μέσων ασφαλείας πριν από ημέρες, τα μέτρα βρέθηκαν ανεπαρκή, όμως οι δουλειές σταμάτησαν για μια μέρα μόνο. Την επόμενη, κάτω από την πίεση των πλοιοκτητών, η δουλειά ξανάρχισε…»
Αμέσως όταν ειπώθηκαν αυτά ο δεύτερος νεκρός εργάτης σηκώθηκε, τίναξε τις σκόνες από πάνω του και πήγε να πλυθεί από τις μαυρίλες που του είχε αφήσει η έκρηξη του θανάτου του. Κατόπιν πήγε στη στάση να πάρει το αυτοκίνητο για να πάει στο σπίτι του-ήταν αλλοδαπός και δεν είχε συγγενείς στην Ελλάδα.
Μετά και τη δεύτερη νεκρανάσταση το συγκεντρωμένο πλήθος ένιωσε πιο ανακουφισμένο.
Ύστερα όλοι οι παρευρισκόμενοι βάλθηκαν να ανοίγουν όσα ραδιοφωνάκια ή φορητές τηλεοράσεις είχαν μαζί τους και αφού ρύθμισαν την ένταση στη διαπασών τα τοποθέτησαν κοντά στους νεκρούς ώστε να φτάνουν ως αυτούς όσα λόγια έβγαιναν από τις συσκευές αυτές.
Και δεν άργησε να μιλήσει κάποιος επίσημος.
Ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Και ακούστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να λέει ότι οι υπεύθυνοι σπαταλούν τα χρήματα όχι για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς των εργατών, αλλά για να πλουτίζουν και πως όταν αναλάβει αυτός την διακυβέρνηση της χώρας τα πράγματα θα αλλάξουν. Τότε είναι που και τρίτος νεκρός αναστήθηκε.
Μερικά μπράβο ακούστηκαν για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Η προσωρινή ανακούφιση όμως διάρκεσε μόνο λίγο, αφού δεν ακούγονταν άλλα σχόλια επισήμων και άλλες καταδικαστικές για τους υπεύθυνους φωνές από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις.
Γιατί αργούσαν;
Μα να! ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης ανάστησε άλλους δύο μονομιάς όταν εδήλωσε ότι θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις στους υπεύθυνους της έκρηξης στο καράβι.
Δύο ακόμη σηκώθηκαν όταν στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι λυπάται πολύ για το κακό που χτύπησε τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία. Ήταν οι πιο ζωηρές εγέρσεις.
Μερικοί σχολίασαν ότι με τέτοια λύπη που είχε κυριεύσει τον Πρώτο Πολίτη της Δημοκρατίας μας θα έπρεπε να είχε σηκωθεί και ο όγδοος νεκρός. Και έλεγαν μεταξύ τους τι άλλο περιμένουμε πια μετά από την ομιλία του Προέδρου.
Μα τους έκοψε τα ψιθυρίσματα η φωνή της κυρίας Παπαρήγα που δήλωσε πως για ό,τι έγινε φταίνε όλοι οι διατελέσαντες μέχρι σήμερα υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας. Μέσα σε πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα αναστήθηκε και ο όγδοος νεκρός.
Και όλοι πια έφυγαν από τον τόπο που με τόσην αγωνία και με τόσο πόνο τους είχε ποτίσει, ευχαριστώντας μέσα από τα βάθη της ψυχής τους την κυβέρνηση και τους άλλους επισήμους που έκαναν γρήγορα τις δηλώσεις τους για τη δυσάρεστη κατάσταση που είχε προκύψει..
Ο Πρωθυπουργός από σεμνότητα και ταπεινότητα άφησε να μιλήσουν όλοι οι άλλοι πριν και αυτός πει τα δικά του. Εξάλλου δεν υπήρχανε άλλοι νεκροί, για τους τραυματίες μίλησε μόνο. Και το Θριάσιο έδωσε αμέσως τα εξιτήρια στους τέως τραυματίες, που τα είχε κιόλας έτοιμα, γιατί είχε μάθει ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τελευταίος και ότι η ομιλία του θα αφορούσε στους τραυματίες.
Έτσι έλαβε αίσιο τέλος το συμβάν και καθένας πήγε στη δουλειά του, ευχόμενος να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο, επειδή, αν και ήταν σίγουροι όλοι ότι οι υπεύθυνοι θα έκαναν και πάλι γρήγορα τις σωτήριες δηλώσεις τους, μα όσο να το κάνεις η όλη υπόθεση ήτανε μια ταλαιπωρία.
Και φεύγοντας κι εγώ από εκει, με δυσκολία κατάφερα να μην αφήσω να κυλίσουν τα δάκρυα που ανέβαιναν στα μάτια μου όταν αναλογιζόμουν σε ποια υπέροχη πατρίδα ζω-την πατρίδα των λόγων που με αυτούς όλα γίνονται.


Γιώργης Χολιαστός